Raport: Avionul Malaysia Airlines, doborât de o rachetă rusească

0

Cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă deasupra estului Ucrainei de o rachetă sol-aer de fabricație rusă, informează marți Biroul olandez pentru securitate în raportul său final privind tragedia aviatică din iulie 2014 soldată cu 298 de morți, relatează Reuters, DPA și AFP.

Trei membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines au fost uciși în cockpit când racheta a lovit Boeing 777. ‘În cadavrele a trei membri ai echipajului au fost găsite fragmente de obiecte’ solide propulsate cu mare viteză, a declarat președintele biroului, Tjibbe Joustra. Practic, potrivit explicațiilor de pe unele site-uri de specialitate, focosul a detonat în exterior și mii de fragmente de metal au lovit cu o viteză mai mare decât cea a sunetului fuselajul de aluminiu.
Alte fragmente găsite în cockpit, precum cele din sticlă și aluminiu, dovedesc că avionul a fost perforat din exterior, relevă raportul făcând referire la o înregistrare video. De asemenea, Joustra a adăugat că în cockpit s-au găsit urme de vopsea care ar proveni de la racheta care transporta focosul de tipul 9N314M.
Avionul a fost distrus și s-a împrăștiat pe o zonă de 50 de kilometri pătrați.
Biroul olandez pentru securitate, care nu are în atribuții să stabilească responsabilitatea pentru doborârea avionului, nu a specificat cine a lansat racheta.
Președintele biroului, Tjibbe Joustra, a declarat că racheta a lovit avionul Boeing 777 în partea stângă a cockpitului, fiind lansată dintr-o zonă de 320 kmp din estul Ucrainei. ‘Zborul MH17 s-a prăbușit în urma detonării unui focos în exteriorul avionului în partea stângă a cockpitului. Acest focos corespunde tipului de rachete instalate pe sistemele sol-aer Buk’, a afirmat el.
Tjibbe Joustra a mai afirmat că investigația a determinat, pe lângă ceea ce s-a întâmplat cu avionul Malaysia Airlines, și ceea ce nu s-a întâmplat. ‘MH17 nu s-a prăbușit ca urmare a unei lovituri a unui meteorit. De asemenea, am exclus posibilitatea unei defecțiuni tehnice sau a unei bombe’, a spus el, precizând că nu a existat nicio coliziune în aer cu un alt avion.
Potrivit raportului, Ucraina ar fi trebuit să închidă spațiul aerian deasupra zonei de conflict. În ziua doborârii avionului, 160 de aparate de zbor au survolat zona în care a fost lovit avionul Malaysia Airlines.
‘Am ajuns la concluzia că existau suficiente motive pentru autoritățile ucrainene ca să închidă preventiv spațiul aerian deasupra părții de est a țării’, a spus Tjibbe Joustra.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.