Filmul „2+2” al lui Ciulei, proiecție unică la Comedy Cluj 2015

Share:

Ultimul film al regizorului Thomas Ciulei, ‘2+2’, va avea premiera pentru România în cadrul Festivalului Comedy Cluj 2015, aceasta fiind cel mai probabil unica proiecție în țara noastră.

Coproducție româno-germană, ‘2+2’ este primul film de lung metraj de ficțiune al lui Thomas Ciulei, care semnează și scenariul, alături de Akos Gerstner și Marius Weber.

Potrivit directorului artistic al festivalului Comedy Cluj, Bogdan Beșliu, motivele pentru care filmul va avea o singură vizionare în România vor fi explicate de regizor după premiera de la Cluj-Napoca, care va avea loc sâmbătă.

‘Am luat legătura cu Thomas Ciulei, am organizat proiecția. În clipa în care am discutat cu el proiecția la Cluj nu știam și am aflat foarte târziu de demersul lui de a interzice practic filmele lui și ale tatălui său în cinematografele din România. Dar el a fost de acord să rămână proiecția acesta, totuși. Probabil că va fi unica’, a declarat Bogdan Beșliu marți, într-o conferință de presă.

Filmul explorează aventurile ghinioniste a doi prieteni buni, Oscar (interpretat de Marius Manole) și Tony (Mihai Calotă), care trăiesc într-o țară imaginară, Miranda, o dictatură în faliment. Oscar, un actor celebru, și Tony, regizor, s-au săturat și vor să fugă din țară. Prinși de Șeful Poliției Secrete, Popescu (Cornel Scripcaru), cei doi sunt obligați să facă un film publicitar despre parcul de distracții gulag ‘Mirandaworld’ sau vor fi împușcați.

Obligat să îl joace pe Conducător, Oscar vrea să se sinucidă. Fiica securistului Popescu, Iulia (Sabrina Iașchevici), se îndrăgostește de Oscar și lucrurile se complică când ea vrea să îi ajute pe cei doi să fugă din țară. O comedie ‘al dente’ despre aparențe și prietenii, iluzii și idealuri, dictatură versus libertate.

Din distribuția filmului fac parte actorii Marius Manole, Mihai Calotă, Cornel Scripcaru, Gabriel Spahiu, Răzvan Vasilescu și Sabrina Iașchevici. De asemenea, tot regizorul Thomas Ciulei este cel care a compus și muzica filmului.

Cu acest prilej, Thomas Ciulei a transmis un mesaj potrivit căruia, în opinia sa, umorul are marea calitate de a ușura reflecția asupra unui trecut dureros.

‘După 25 de ani, cred că ne putem permite o altfel de privire asupra trecutului și tocmai aici intervine rolul comediei, să-ți ușureze, prin umor, reflecția asupra unui trecut pe cât de dureros, pe atât de absurd. Cred că există o generație întreagă de tineri care doresc să știe mai multe despre felul în care părinții lor au trăit înainte de 1989. De aceea mi se pare un film care se adresează mai degrabă publicului autohton decât celui străin. Apar în el sechelele noastre, pe care poate numai noi le înțelegem cu adevărat. Vreau să cred că acest film își va găsi locul în felul în care ne raportăm la propriul trecut și felul în care înțelegem prezentul’, explică regizorul Thomas Ciulei.

Proiecția va avea loc sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 20.30, la cinematograful Florin Piersic.

Cineastul Thomas Ciulei a mai regizat filmele Plays the light at the Maxim (1990), Nebunia capetelor (1997), Ca o pasăre pe gard (1992), Grațian (1995), Asta e (2001), Podul de flori (2008).

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 și este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Băncii Transilvania și Consiliul Național al Cinematografiei.

Thomas Ciulei a anunțat la finalul lunii septembrie că interzice difuzarea filmelor semnate de el și de tatăl său, Liviu Ciulei, pe teritoriul României și spune că a luat această decizie din cauza „atitudinii destructive a Centrului Național al Cinematografiei legată de restaurarea filmelor lui Liviu Ciulei” și „a tratamentului discriminatoriu și destructiv” privind producțiile sale. Thomas Ciulei a precizat atunci că decizia de interdicție a difuzării și proiecției publice intră în vigoare pe 19 octombrie, iar „excepții vor face proiecțiile în instituțiile de învățământ”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.