Marlon James a câștigat prestigiosul The Man Booker Prize

0

Scriitorul jamaican Marlon James a câștigat marți prestigiosul The Man Booker Prize pentru romanul „A Brief History of Seven Killings” („O Scurtă Istorie a Șapte Crime”), bazat pe evenimente reale, care descrie cum artistul Bob Marley și echipa sa au fost atacați înaintea unui concert în 1976, relatează AFP.

Premiul Man Booker, acordat celui mai bun roman original în limba engleză, este una dintre cele mai importante distincții literare din lume, care garantează câștigătorului o explozie a vânzărilor și un public la nivel mondial.

Câștigătorul premiului de anul trecut, australianul Richard Flanagan, a primit 50.000 de lire sterline (67.000 de euro) și a vândut până în prezent aproape 800.000 de copii ale romanului său premiat, „The Narrow Road To The Deep North” („Drumul Îngust către Nordul Îndepărtat”).

„O Scurtă Istorie a Șapte Crime” (686 de pagini), este un roman complex, cu nu mai puțin de 75 de personaje. Acțiunea se desfășoară în Kingston, locul de naștere al autorului.

Marlon James, 44 de ani, locuiește în Statele Unite, la Minneapolis, și s-a aflat pe lista scurtă de șase autori favoriți pentru The Man Booker Prize, alături de Hanya Yanagihara (SUA), Anne Tyler (SUA), Tom McCarthy (Marea Britanie), Sunjeev Sahota (Marea Britanie) și Chigozie (Nigeria).

Anul acesta, pentru a doua oară în istoria acestor premii din 1969, câștigătorii au putut fi scriitori de orice naționalitate, care au scris în limba engleză și au fost publicați în Marea Britanie. Anterior, acest premiu era deschis doar scriitorilor de limba engleză din Marea Britanie, Republica Irlanda și din Commonwealth.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.