Percheziții în șapte județe într-un dosar de evaziune fiscală

0

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează, miercuri dimineaţă, percheziţii la 93 de adrese, în şapte judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul se ridică la 4,5 milioane de euro.

Cele mai multe percheziţii se fac în Cluj, Mureş şi Harghita, la persoane fizice, dar şi la 20 de sedii comerciale. Este vorba de o reţea care aducea maşini de lux din străinătate, membrii acesteia neplătind TVA şi fiind acum suspectaţi de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri, relatează Romaniatv.net.

Prejudiciul estimat se ridică la 4,5 milioane de euro.

Conform unui comunicat oficial al DIICOT, procurorii efectuează un număr de 93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de  evaziune fiscală.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2009-2015,  pe teritoriul României (judeţele Cluj, Harghita şi Mureş, respectiv municipiul Bucureşti), Ungariei şi Germaniei s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, membrii grupului acţionând în sensul operaţionalizării unui circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal dar şi firme de tip „fantomă” utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4.500.000 euro, reprezentând TVA eludat de la plată prin evidenţierea de documente atestând cheltuieli nereale cu achiziţii fictive provenind de la o structură cuprinzând peste 40 de societăţi comerciale „fantomă” care nu au declarat achiziţii interne, nu au evidenţiat în contabilitate livrările, ulterior fiind cesionate unor cetăţeni din Ungaria.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cu sprijinul ANAF – DGAF.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.