Trei producții românești la VIENNALE 2015

0

Trei producții românești – „Comoara” (regia Corneliu Porumboiu), „Un etaj mai jos” (regia Radu Muntean) și „De ce eu?” (regia Tudor Giurgiu) – vor fi prezentate în secțiunea lungmetraje a celei de a 53-a ediții a festivalului internațional de film VIENNALE 2015, care se desfășoară în capitala Austriei, în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român de la Viena, partenerul evenimentului, filmul „Comoara” va fi proiectat pe 24 octombrie, la ora 18,00, în Gartenbaukino, și pe 25 octombrie, la ora 11,00, în Stadtkino im Kunstlerhaus; filmul „Un etaj mai jos” va fi prezentat pe 2 noiembrie, la ora 20,30, în Urania Kino, și pe 3 noiembrie, la ora 11,00, în Stadtkino im Künstlerhaus. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorilor Corneliu Porumboiu și Radu Muntean și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, informează Agerpres.

Producția „De ce eu?” va fi proiectată pe 4 noiembrie, la ora 15,30, în Urania Kino, și pe 5 noiembrie, la ora 21,00, în Metro Kino.

Conform comunicatului, VIENNALE 2015 prezintă 300 de producții cinematografice în secțiunile lungmetraje, scurtmetraje și documentare, la proiecțiile cărora participă 102 reprezentanți ai industriei cinematografice, actori și regizori.

Festivalul cuprinde categoria specială TRIBUTE, dedicată actriței Nathalie Tippi Hedren, regizorului independent Raul Perrone și cineastului Manoel de Oliveira, secțiunea IN FOCUS, ce prezintă opera regizorului uruguaian Federico Veiroj și secțiunea SPECIAL PROGRAMS, ce include filme realizate în Grecia în perioada 2005 — 2015.

VIENNALE 2015 oferă și o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria, selecția prezentând rolul animalelor în producții cinematografice.

De asemenea, VIENNALE 2015 dedică ziua de 26 octombrie, Ziua Națională a Austriei, unor producții cinematografice despre migrație, expulzare, evadare și imigranți, proiectate în Gartenbaukino.

În cadrul festivalului de film vor fi acordate premiile Wiener Filmpreis (Premiul Vienez pentru Film), Premiul FIPRESCI (Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Film), Premiul Publicului și Premiul MehrWERT, mai informează ICR Viena.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.