Iranul va avea propriul sistem de apărare antirachetă

0

Iranul intenționează ca la începutul anului 2017 să desfășoare propriul sistem de apărare antirachetă pe baza rachetelor de concepție proprie Bavar 373, similare sistemelor ruse S-300, a declarat duminică generalul de brigadă iranian Farzad Ismaili, comandantul bazei antiaeriene Khatam al-Anbiya, citat de Interfax.

‘Intenționăm să testăm sistemul Bavar 373 până la sfârșitul acestui an (conform calendarul iranian, anul în curs se termină la 19 martie 2016)’, a declarat generalul Farzad Ismaili, adăugând că ‘speră ca sistemul Bavar 373 să poată fi desfășurat către martie 2017’.

Acest tip de sistem de apărare antiaeriană și antirachetă a fost demonstrat deja în public în timpul paradei militare din aprilie la Teheran.

Potrivit unor surse militare iraniene, sistemul Bavar 373 reprezintă de fapt versiunea autohtonă a sistemului rusesc S-300 (SA-10 Grumble, în codificarea NATO) — un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, destinat interceptării rachetelor de croazieră și balistice, care dispune în același timp de o mare mobilitate și are nevoie de foarte puțin timp pentru pregătirea lansării unei rachete.

Mass-media de la Teheran, citate de Interfax, relevă că Iranul și-a dezvoltat acest sistem de rachete derivat din sistemul rus S-300, după ce Moscova a refuzat să livreze părții iraniene respectivul armament pe fondul sancțiunilor ONU din cauza programului nuclear al Iranului. La începutul lunii octombrie, Rusia a ridicat interdicția la livrările de sisteme S-300 către Teheran, ca urmare a acordului dintre Iran și marile puteri cu privire la programul său nuclear.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.