Oferta lui Merkel pentru Turcia

0
Cancelarul german Angela Merkel, care s-a aflat duminică la Istanbul,  a oferit  Turciei asistență financiară și perspectiva unor progrese mai rapide în procesul de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană, în schimbul ajutorului Ankarei pentru stăvilirea afluxului de migranți spre Europa, notează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Angela Merkel s-a întâlnit duminică, la Istanbul, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu premierul Ahmet Davutoglu.

„Cred că am folosit criza prin care trecem, printr-o mișcare foarte dezordonată și necontrolată de refugiați, pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană și Turcia, cât și între Germania și Turcia”, a subliniat cancelarul, în conferința de presă comună cu omologul său turc Ahmet Davutoglu, susținută la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului.

Cei doi lideri au convenit că nu poate exista o soluție durabilă la criza migranților fără o rezolvare a conflictului din Siria, de unde peste 2 milioane de oameni s-au refugiat în Turcia.

O ‘zonă sigură’ în nordul Siriei, o propunere îndelung susținută de Turcia, dar care a primit puțin sprijin internațional, este extrem de necesară pentru oprirea afluxului de refugiați, a subliniat Davutoglu, care a avertizat asupra unui potențial nou val de migrație în contextul intensificări luptelor în jurul orașului sirian Alep, unde forțele regimului avansează.

„Prioritatea noastră este de a preveni imigrația ilegală și de a reduce numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuți foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent”, a adăugat premierul turc. Davutoglu a afirmat că, deși s-au înregistrat progrese prin planul de acțiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme.

„În primul rând, împărțirea poverii refugiaților. Suma ajutorului este de importanță secundară. Ceea ce este important este voința comună de a aborda această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani. Suntem satisfăcuți că au o mai bună abordare acum. Progresul constatat în materie de împărțire (a acestei poveri) este foarte important”, a declarat premierul turc.

Tema liberalizării vizelor pentru cetățenii turci ar trebui devansată pentru iulie 2016 în loc de anul 2017, în schimbul semnării de către Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migranților din Europa, a mai spus Davutoglu.

Angela Merkel a anunţat că „Germania este pregătită să ofere sprijin” în acest scop. „Dacă vorbim despre problema liberalizării vizelor, putem discuta în grupul de lucru germano-turc (…) despre posibilități precise de a impulsiona facilitarea vizelor”, a spus cancelarul german.

Un acord cu Turcia în materie de refugiați ar trebui să includă și deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare la UE. Cancelarul german a propus deschiderea capitolelor 17, 23 și 24 de negociere, referitoare la politica financiară, justiție și libertăți fundamentale, precizând că va apăra această poziție în fața unei eventuale opoziții din partea Republicii Cipru.

Angela Merkel a discutat apoi cu preşedintele Turciei,  Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că a cerut sprjinul Germaniei, dar și al Franței, Marii Britanii și Spaniei, pentru accelerarea procedurilor de aderare a Turciei la blocul comunitar. El a afirmat că a mai discutat cu cancelarul german despre necesitatea de „a acționa împreună împotriva organizațiilor teroriste”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.