Grecia: Deficitul de capital al băncilor, sub 20 miliarde de euro

0

Suma necesară pentru recapitalizarea creditorilor eleni va fi sub 20 de miliarde de euro (22,7 miliarde de dolari), au declarat marți pentru Reuters surse bancare care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Banca Centrală Europeană derulează teste de stres în rândul principalelor instituții financiare elene — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — pentru a ști cu exactitate care este necesarul lor de capital și pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 — 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

‘Deficitul de capital pentru cele patru bănci sistemice ar trebui să fie sub 20 miliarde de euro’, susțin sursele.

Reprezentanții BCE nu au comentat informația.

În ultimii ani, situația băncilor elene s-a înrăutățit pe fondul declinului economiei și al majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare, începând din 2010 până în prezent, când Grecia a avut nevoie de asistență financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) — principalul acționar al băncilor elene — este instituția care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituții. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece și Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional care, în cadrul precedentelor programe de asistență financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curățarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.