Zgonea se dă preocupat de soarta românilor din Timoc

România rămâne unul dintre cei mai importanți suporteri ai Serbiei pentru integrarea în Uniunea Europeană, dar este foarte preocupată de situația comunităților de români din această țară, a transmis marți președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, printr-un mesaj prezentat de deputatul Rodica Nassar, în cadrul unei dezbateri pe tema românilor de pretutindeni organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit lui Zgonea, problemele cu care se confruntă românii din Serbia, în special comunitatea din Valea Timocului, nu au fost rezolvate în ciuda eforturilor constante depuse de autoritățile române.

„Românii din Timoc nu sunt recunoscuți ca minoritate românească, nu au școală în limba maternă. Atât copii, cât și adulții care vor să învețe limba maternă se întâlnesc în case private de câteva ori pe săptămână și studiază sub îndrumarea unor profesori din rândul comunității. Biserica Ortodoxă Română din Timoc nu este recunoscută, autoritățile sârbe refuzând să autorizeze construcția de biserici ținând de BOR, cerute de comunități. Nu există mass-media în limba română, iar liderii românilor din Timoc sunt anchetați, amenințați și hărțuiți la locurile de muncă”, a punctat Valeriu Zgonea, în mesaj.

El a amintit că, în ultimii ani, a avut, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, mai multe întâlniri cu înalți oficiali sârbi și a pledat pentru acordarea de drepturi comunităților românești din această țară.

„Garantarea drepturilor la standarde europene pentru minoritatea română care trăiește în Serbia este un punct important al discuțiilor. Așa cum noi (…) și maghiarii am rezolvat aceste chestiuni și am putut să asigurăm instrumente palpabile pentru a-și păstra identitatea în statul român, iar comunitatea sârbă din Banat se poate lăuda cu o abordare unică în zona balcanică, noi cerem același lucru pentru comunitatea română. Urmărim cu atenție această situație și ne exprimăm încrederea că autoritățile sârbe vor gestiona cu maximă responsabilitate acest dosar în spiritul unor relații bilaterale deosebite”, a susținut Zgonea.

El a subliniat importanța educației în rândul tinerei generații din diaspora românească, apreciind că aceasta este esențială pentru păstrarea identității.

„Obiectivul nostru este consolidarea diasporei în termeni de identitate, statut, prosperitate economică și dinamică socială, iar comunitățile românești să se afirme tot mai puternic drept factor de dezvoltare a relațiilor dintre România și statele în care trăiesc”, a adăugat Valeriu Zgonea.

La dezbaterea organizată de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni au participat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, actorul Ion Caramitru, președinte al Societății de Cultură Macedo-Română, alte personalități, precum și reprezentanți ai comunităților românești din diaspora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.