Orban, despre criza refugiaților: Poate distruge Europa!

0

Majoritatea cetățenilor europeni susțin măsurile luate de guvernul ungar pentru gestionarea actualei crize provocate de valul de imigranți, a declarat miercuri premierul Viktor Orban în fața presei la Madrid, înaintea începerii Congresului Partidului Popular European (PPE), relatează agenția MTI.

El a subliniat că spațiul de liberă circulație Schengen este o valoare ce trebuie apărată, motiv pentru care executivul maghiar nu va deschide ‘frontiera verde’ cu Croația, mai ales că obiectivul său este de a stopa valul migrator.
Premierul ungar a atenționat că această criză ar putea distruge Europa printr-o dezintegrare a blocului comunitar, insistând că măsurile luate de țara sa sunt menite să protejeze Europa.
Orban a admis totuși că, în același timp, Ungaria trebuie să respecte tratatele internaționale. Dar a adăugat că fundamentul Uniunii Europene este domnia legii, iar încălcarea regulilor poate conduce la haos.
Teritoriul Ungariei a fost traversat de la începutul acestui an de peste 378.000 de imigranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu. Deși Ungaria este doar o țară de tranzit, acești imigranți dorind să ajungă în final în vestul Europei, guvernul maghiar a închis pe 15 septembrie frontiera cu Serbia cu ajutorul unui gard de sârmă ghimpată, iar de pe 17 octombrie a fost securizată în același mod și granița cu Croația. În plus, a fost adoptată o nouă lege care pedepsește sever trecerea ilegală a graniței sau avarierea respectivelor garduri.
Prin urmare, intrările imigranților pe teritoriul ungar practic s-au oprit, luni fiind înregistrate doar 22 de astfel de cazuri. În schimb, presiunea migratorie s-a mutat în direcția Sloveniei, o țară cu numai două milioane de locuitori, care gestionează cu greu sosirea a mii de imigranți în fiecare zi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.