Zilele Filmului Românesc, la Chișinău

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină inițiativa Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ”Alternative Cinema”, a companiei de producție cinematografică ROVA FILM (România) și a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, de a organiza ”Zilele filmului românesc la Chișinău”.

Evenimentul va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2015 la Cinematograful ‘Odeon’ (proiecțiile) și Biblioteca Municipală ‘Bogdan Petriceicu Hașdeu’ (master-class-urile).

Parteneri: Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română (ANF), Moldova Film ș.a..

Evenimentul își propune să aducă în fața unui public cât mai mare din capitala Republicii Moldova o selecție de filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje recente, din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și cicluri de autori sau actori clasici.

În cadrul acestei ediții vor fi proiectate mai multe pelicule de succes care au avut premieră în ultimii ani, dar și pelicule clasice care reprezintă puncte de referință importante în istoria cinematografiei române.

Printre ele amintim: ‘AFERIM!’ regia Radu Jude, premiul de regie la Festivalul de Film de la Berlin (2015), ‘DUPĂ DEALURI’, regia Cristian Mungiu, premiu pentru cea mai bună actriță în rol principal și pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012), ‘BALANȚA’ de Lucian Puntilie (1992), ‘COMOARA’de Corneliu Porumboiu, selectat la  Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Un Certain Regard (2015), ‘CASA DIN VIS’ de Ioan Cărmăzan (1993), ‘ROCKER’ de Marian Crișan, ‘CEL ALES’ de Cristian Comeagă, premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Madrid (2015) și ‘CÂINELE JAPONEZ’ în regia lui Tudor Jurgiu (2013).

Cu aceeași ocazie, vor fi organizate și întâlniri ale publicului cu invitați speciali dintre personalități ale cinematografiei române printre care: regizorii Marian Crișan și Ioan Cărmăzan, criticul de film Valerian Sava, actorul Bogdan Stanoevici, scenaristul Florin Lăzărescu ș.a.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.