Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă nu se justifică!

Activiştii Greenpeace România spun că realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă nu se justifică din punct de vedere al costurilor suportate de societatea românească şi nici al tendinţei de creştere a cererii de energie electrică.

Sprijinul public care ar urma să fie suportat de către consumatorii finali, în cazul realizării proiectului, s-ar putea ridica la 55 de miliarde de euro, pe durata celor 35 de ani de exploatare, conform unui studiu independent citat de Greenpeace, sumă care ar duce la majorarea facturilor consumatorilor casnici cu până la 18%.

Greenpeace România solicită guvernului o strategie energetică bazată pe dezvoltare durabilă şi pe distribuţie geografică a unităţilor de producţie, care să accelereze tranziţia către surse regenerabile de energie, se arată într-un comunicat de presă.

Pentru ca proiectul celor două reactoare să fie rentabil, guvernul ar trebui să scadă costul finanţării prin oferirea de garanţii pentru împrumuturi destinate construirii şi exploatării centralei. Garanţiile pentru împrumuturi trebuie să fie aprobate de Comisia Europeană, întrucât sunt considerate ajutoare de staţ care pot denatura piaţa de energie, mai spun ecologiştii Greenpeace.

Construcţia celor două reactoare adiţionale ar reprezinta, în opinia Greenpeace România, o decizie politică nefondată. În România, cererea de energie nu a mai crescut în ultimul timp, date fiind declinul industrial şi eficientizarea consumului de energie, iar justificarea noilor reactoare prin prognozarea unei cereri de energie în creştere este nerealistă.

Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România declară: „Lipsa aproape totală de flexibilitate a energiei nucleare ar face imposibilă exploatarea în condiţii de siguranţă a reactoarelor 3 şi 4 în absenţa unor soluţii care să compenseze acest caracter rigid. Prin natura lor, reactoarele funcţionează şi produc constant chiar şi când consumul ţării este la cote minime, de exemplu pe timp de noapte. Astfel, cele două reactoare adiţionale nu vor putea funcţiona în absenţa unui consumator dispecerizabil precum hidrocentrala cu pompaj de la Tarniţa. Acesta este rolul principal al proiectului de la Tarniţa şi, abia în plan secund, compensarea caracterului variabil al regenerabilelor – motivaţia oficială. Cele două proiecte – Cernavodă 3 şi 4 şi Tarniţa – nu se justifică decât împreună şi tot împreună vor alcătui o povară economică însemnată pentru societate”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.