Untold a adus Clujului 20 de milioane de euro

0

Untold se pregăteşte pentru ediţia de anul viitor. Până atunci, însă, organizatorii festivalului, au prezentat un bilanţ detaliat a ediţiei din 2015.

Prima ediție Untold Festival, organizat în perioada 30 iulie – 2 august, a însemnat 4 zile de muzică şi un trafic cumulat de peste 240.000 de festivalieri, cu o medie de peste 60.000 de participanți pe zi, fiind cel mai mare eveniment al programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului.

Conform datelor colectate de operatorul de ticketing, 25% din biletele și abonamentele festivalului au fost vândute în Cluj-Napoca, având astfel un festival la care au participat în fiecare zi aproximativ 15.000 de clujeni, iar restul de 45.000 de oameni au venit la Untold din afara Clujului, din orașe ca București, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu sau Iași.

15% din totalul de participanți au fost turiști străini, topul vânzărilor de bilete pe țări conturându-se în felul următor: Marea Britanie, Germania, SUA și Canada, Franța, Italia, Ungaria, Austria, Moldova, Olanda, Danemarca şi Japonia. La Untold au ajuns şi festivalieri din Mexic, Noua Zeelandă, Maroc, Egipt și Singapore.

Potrivit organizatorilor, suma totală generată de festival a fost de 23 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro, respectiv 80%, au fost bani atrași în Cluj-Napoca.

Conform estimărilor organizatorilor, în cele 4 zile de festival, cei 180.000 de turiști veniți din afara Clujului au cheltuit, în medie, 100 de euro pe cazare, masă și diverse sesiuni de shopping, rezultând o infuzie de capital de 18 milioane de euro în plină perioadă a verii.

2 milioane de euro au fost banii cheltuiți în Cluj de către clujeni, care au decis să lase o parte din bugetul de concediu chiar în orașul lor. Cifrele sunt estimate la o medie de 60.000 de persoane trafic pe zi și 35 de euro consum mediu de persoană pe zi.

În plus, peste 3 milioane de euro au fost banii investiți în comunitate de sponsori și parteneri.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul de turiști ajunși în Cluj în luna iulie a crescut cu 27% comparativ cu luna iulie a anului trecut. Peste 32.800 de persoane au apelat la serviciile de cazare ale unităților hoteliere, reprezentând o rată de ocupare de 99% a cazărilor disponibile pe raza județului Cluj.

Restul turiștilor veniți la festival, până la totalul de 45.000, care nu au mai găsit loc în hoteluri, au optat pentru ofertele de cazare ale localnicilor, generând astfel venituri directe clujenilor.

Mai mult, mallurile clujene au înregistrat un trafic cu până la 40% mai mare decât în aceeași perioada a anului precedent, comercianții având încasări comparative cu perioada sărbătorilor de iarnă.

3.000 de taxiuri au fost 24 de ore pe stărzile orasului, companiile raportând încasări neobișnuite perioadei de vară. De asemenea, Compania de Transport Public Cluj-Napoca a declarat încasări de peste 15.000 de euro în cele 4 zile de festival.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.