Putin nu vrea NATO lângă granițele Rusiei

Rusia este îngrijorată nu de avansarea democrației spre granițele sale, ci de apropierea infrastructurii militare a NATO, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susținut în cadrul Clubului Valdai, la Soci.

Vladimir Putin a punctat că apropierea NATO de graniţele Rusiei nu este echivalentă cu apropierea democraţiei. „Oare noi suntem împotriva avansării democrației spre granițele noastre? Dar ce aveți în vedere când spuneți democrație? Apropierea NATO de granițele noastre? Oare aceasta este democrație? NATO este un bloc militar. Suntem îngrijorați nu de avansarea democrației spre granițele noastre, ci de apropierea infrastructurii NATO de granițele noastre’, a spus liderul rus, potrivit RIA Novosti.

O garnitură feroviară plină cu tancuri a fost văzută în timp ce se deplasa spre granița de nord a României, iar acum Vladimir Putin face declarații dure care vizează şi România, iar Vladimir Putin a profitat de ocazie să afirme că extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, afirmă, potrivit Reuters, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse.

„Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive”, a subliniat Vladimir Putin.

Putin a calificat destrămarea Uniunii Sovietice drept „o tragedie de timp umanitar”, făcând trimitere la declarația sa din noiembrie 2011, când a spus, în timpul unei întâlniri cu veterani și pensionari, că destrămarea URSS a reprezentat „cea mai mare catastrofa geopolitică a secolului XX”.

„În urma destrămării URSS, 25 de milioane de etnici ruși s-au pomenit în străinătate, împotriva voinței lor și, cum s-ar spune, cât ai bate din palme. Voi repeta teza conform căreia poporul rus a devenit cel mai mare din lume popor despărțit. Iar aceasta este o tragedie”, a spus Vladimir Putin.

Liderul rus a adăugat că destrămarea Uniunii Sovietice a dus și la descompunerea sistemului economic și social existent atunci, ceeea ce, la rândul său, a provocat sărăcirea a milioane de oameni. „Și aceasta este o tragedie — pentru oameni concreți, pentru familii concrete”, a subliniat președintele rus.

Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reunește în principal experți și jurnaliști specializați pe tematica rusă. La discuțiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă „Războiul și pacea: omul, statul și riscul unui mare conflict în secolul XXI”, sunt prezenți peste 130 de experți și politologi din 30 de state ale lumii.

Unele țări fac joc dublu, „luptând împotriva teroriștilor și, în același timp, poziționând în interes propriu piesele pe tabla de șah a Orientului Mijlociu”, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susținut în cadrul Clubului de discuții Valdai, la Soci.

„Fără îndoială, SUA au un potențial militar imens, cel mai mare din lume. Însă, este întotdeauna greu să faci joc dublu. Să declari război teroriștilor și, în același timp, să încerci să folosești o parte dintre ei pentru a poziționa în interes propriu piesele pe tabla de șah a Orientului Mijlociu”, a spus Putin.

Potrivit liderului rus, terorismul nu poate fi învins folosind o parte dintre teroriști ca pârghie ‘pentru doborârea regimurilor incomode’. ‘După aceea, nu mai poți scăpa de acești teroriști’, a atenționat Putin.

De asemenea, președintele Rusiei a declarat că armele destinate așa-zisei opoziții moderate din Orientul Mijlociu ajungeau în mod inevitabil în mâinile teroriștilor. „Infrastructura teroriștilor se extindea, numărul de combatanți se majora, iar armele care erau livrate așa-zisei opoziții moderate ajungeau în mod inevitabil în mâinile organizațiilor teroriste”, a spus Putin. „Voi spune mai mult: uneori, de partea teroriștilor treceau bande întregi, cum s-ar spune cu surle și trâmbițe”, a adăugat liderul rus.

Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reunește în principal experți și jurnaliști specializați pe tematica rusă. La discuțiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă ”Războiul și pacea: omul, statul și riscul unui mare conflict în secolul XXI”, sunt prezenți peste 130 de experți și politologi din 30 de state ale lumii.

Armata rusă efectuează din 30 septembrie atacuri în Siria. Moscova susține că operațiunile sale în Siria vizează grupările teroriste, în special Statul Islamic. SUA, care conduc coaliția internațională ce efectuează de un an lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste din Siria, acuză Moscova că intevenția sa are de fapt ca scop salvarea regimului Bashar al-Assad.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.