Revoluția ungară, comemorată la Sfântu Gheorghe

0

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna va organiza azi, la Sfântu Gheorghe, o acţiune de comemorare a Revoluţiei anticomuniste desfăşurate în octombrie 1956 în Ungaria, care a avut reverberaţii şi în România.

În programul manifestării sunt cuprinse depuneri de coroane de flori la placa comemorativă a martirilor Revoluţiei din 1956, precum şi la placa Gloria Victis aflată pe faţada Primăriei. Festivitatea centrală va avea loc în Parcul memorial ’56 din Sfântu Gheorghe, de la ora 18 şi va fi urmată un marş cu făclii din Parcul Elisabeta până la monumentul dedicat martirilor regimului comunist.
Revoluţia din 1956 împotriva Partidului Comunist aflat la putere la acea vreme este considerată unul dintre cele mai importante momente din istoria Ungariei. Revoluţia a început la Budapesta printr-un protest studenţesc paşnic, iar apoi s-a transformat într-o amplă revoltă populară. Demonstraţiile au fost reprimate violent şi s-au încheiat la jumătatea lunii noiembrie. Revoluţia din Ungaria a avut ecouri şi în România, unde au existat manifestări de simpatie şi solidaritate, mărturii în acest sens existând şi în muzeul anticomunismului deschis anul trecut la Sfântu Gheorghe de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.