Complexul Energetic Hunedoara riscă să-și închidă porțile

0
Şefii companiei mai au o lună să convingă Bruxelles-ul că au un plan de restructurare care să pună combinatul pe roţi. Altfel, intră în lichidare. Este doar una dintre multele companii care s-au abonat la ajutoare din partea statului şi s-au ferit de managementul profesionist.

Complexul Energetic Hunedoara, principalul angajator din judeţ, se luptă de luni bune cu insolvenţa. Guvernul i-a aprobat la finalul lunii mai un ajutor de aproape 170 de milioane de lei în schimbul unui plan de restructurare.

După Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara este a doua în topul companiilor de stat cu cele mai mari pierderi. Anul trecut, gaura din buget depăşea 350 de milioane de lei.

Urmează Tarom, Compania Naţională a Uraniului, Romaero şi CFR Marfă. Toate, fie conduse de manageri profesionişti, fie pe lista guvernanţei corporative.

La ultima vizită, FMI a criticat companiile de stat pentru performanţa slabă. Şi autorităţile, pentru oprirea procesului de selecţie a managerilor profesionişti. Guvernul vrea să schimbe legislaţia şi contractele semnate cu aceştia. Cei ineficienţi, ar putea suporta consecinţe.

Vor fi însă şi companii fără drept la management profesionist, în special cele din apărare. Lista finală va fi prezentată luna viitoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.