Duminică au loc alegeri legislative în Polonia

0

Duminică au loc alegeri legislative în Polonia şi, potrivit ultimelor sondaje, Partidul Liberal aflat la guvernare ar putea pierde puterea în favoarea conservatorilor, al căror reprezentant a câştigat deja anul acesta fotoliul prezidenţial. Cristina Grecu l-a intervievat pe Adam Burakowski, istoric şi jurnalist în Polonia, despre miza acestor alegeri.

Diferenţele între sondajele de opinie sunt foarte mari. Platforma Civică, partidul liberal de centru, la putere de opt ani, este cotat între 20 şi 27%, în timp ce principalul partid de opoziţie, „Dreptate şi Justiţie”, conservator, ar avea între 32 şi 42% din opţiunile electoratului. Pe locul III, cu o marjă de la 7 la 13%, se situează foştii comunişti din „Stânga Unită”. Din această cauză, spune jurnalistul Adam Burakowski, rezultatul alegerilor este greu de anticipat. Aşa a fost şi în urmă cu patru ani. Atunci, Partidul Dreptate şi Justiţie era reprezentat la cel mai înalt nivel, de preşedinte. Acesta a murit însă în accidentul de la Smolensk, iar mulţi se aşteptau ca fratele său geamăn, care conducea opoziţia şi o conduce şi acum, Jaroslaw Kaczynski, să aibă succes în alegeri. Conservatorii sunt catalogaţi drept eurosceptici, dar, după cum spune jurnalistul Adam Burakowski, ei sunt mai mult eurorealişti. De aceea, relaţia cu UE nu se va schimba, crede el.

Adam Burakowski: Acest partid nu este anti-european. Ei nu sunt extrem de anti-europeni, ei sunt mai realişti, cum ei se autoproclamă. Mi se pare că va fi o schimbare, dar nu prea radicală.

În relaţia cu Rusia, va fi o schimbare mai mare?

Adam Burakowski: Nu se poate să se schimbe mai mult, pentru că partidul de guvernare, „Platforma Civică”, şi el este sceptic în relaţia cu Rusia. În ultima vreme Partidul Dreptate şi Justiţie l-a sprijinit pe Platforma Civică.

Cele două partide aflate în competiţie au însă păreri opuse despre migraţie, temă principală de dezbatere în ultimul timp în toată Europa, iar opoziţia este mult mai mult pe placul polonezilor, care nu vor picior de refugiat în ţară.

Adam Burakowski: Primul ministru Ewa Kopacz a anunţat că Polonia o să primească şapte mii de oameni, dar partidul de opoziţie, Dreptate şi Justiţie, era extrem de împotriva asta. Chiar şi liderul acestui partid, Jaroslaw Kaczynski a avut o prezentare în parlamentul polonez în care a spus că Europa este ameninţată de islamişti. Prezentarea lui a fost extrem de fierbinte, dar şi majoritatea polonezilor nu vor niciun refugiat în Polonia.

Din temele de campanie au lipsit taxele şi impozitele, dar s-a vorbit mult despre corupţia de la guvernare, despre vârsta de pensionare, pe care actualul preşedinte conservator Andrzej Duda a promis că o va reduce de la 67 la 65 de ani la bărbaţi şi la 63 de ani la femei, despre viaţa polonezilor din ultimii 26 de ani de la căderea comunismului. Iar aici părerile puterii şi opoziţiei sunt contrare: în timp ce liberalii din Platforma Civică spun că polonezii o duc foarte bine, opoziţia conservatoare îi contrazice cu toate argumentele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.