Raportul accidentului din Apuseni, criticat violent

Argentin Todea, motul-erou din satul Horea, care alaturi de alti doi sateni au ajuns primii la locul accidentului din Apuseni, critica dur raportul autoritatilor legat de cauzele tragediei. Ancheta arată că aeronava prăbuşită în urmă cu aproape doi ani în Munţii Apuseni s-a confruntat cu un givraj care a afectat capacitatea carburatoarelor motoarelor, nepermiţând să atingă altitudinea minimă pentru un zbor de siguranţă.

Autorităţile au făcut public raportul tragediei din Munţii Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan a murit împreună cu studenta Aura Ion. Potrivit România TV, avionul avea motoarele şi carburatoarele îngheţate şi zbura sub limita specificată în planul de zbor.

Argentin Todea este revoltat de rezultatul anchetei şi spune că daca ii gaseau la timp nu mai murea nimeni. „E absurd sa spui ca Adrian Iovan este de vina pentru ca nu s-a intors la Sibiu. Cine e vinovat pentru ca timp de 5 ore nu au fost gasiti si ca din cauza asta au murit doi oameni? Tot Adrian Iovan? Daca ii gaseau la timp, in 30 de minute eram la ei si nu mai murea nimeni”, spune revoltat Argentin Todea.

Barbatul sustine ca in momentul in care a gasit epava, atat Adrian Iovan cat si Aura Ion erau deja morti.

„Iovan murise de putin timp, iar Aura nu mai respira nici ea. Atunci, Radu Zamfir m-a pus sa-i fac respiratie gura la gura. Dupa ce i-am facut, mi-am dat seama ca nu mai respira. I-am spus ca mai bine sa incerc sa fac ceva pentru cei care erau inca in viata. Pana la urma, tot pe Aura am coborat-o prima. Si apropo de asta – am auzit ca s-a scris ca Aura Ion ar fi fost amanta lui Radu Zamfir si ca de-asta se afla in avion. Nu e frumos sa spui asta, mai ales ca fata a murit! E viata lor privata, n-ar trebui sa se discute asta”, a mai spus Argentin pentru WOWbiz.ro.

În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Totodată, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În investigaţia tehnică, specialiştii au examinat epava şi locul producerii accidentului, au analizat, în colaborare cu reprezentantul acreditat al AAIB – Marea Britanie, datele înregistrate pe GPS-ul găsit la bordul aeronavei, precum şi conformitatea sistemului ELT (Emergency Locator Transmitter) faţă de documentaţia tehnică de instalare, starea de funcţionare, precum şi momentul şi modul de rupere al antenei de 406,025 MHz.

Specialiştii au studiat sistemul de căutare şi salvare, în limita competenţelor CIAS, prin analizarea legislaţiei în vigoare, analizarea documentelor puse la dispoziţie de către CC-SAR Romatsa, intervievarea personalului din cadrul CC-SAR, analizarea documentaţiei internaţionale de referinţă şi a fost întocmit un document intern care va fi utilizat în intocmirea raportului final.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.