„Les Films de Cannes a Bucarest”, la debut!

0

Evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest a fost deschis oficial vineri, la Cinema Studio cu „La tete haute” – pelicula care a deschis și evenimentul de pe Croazetă, în 2015 – în prezența regizoarei Emmanuelle Bercot.

La gala de deschidere au vorbit, alături de fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, și ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Emmanuelle Bercot a spus că evenimentul de la București îi dă, într-o măsură, ocazia de a-și aminti senzația pe care a avut-o în mai, la deschiderea Festivalului de la Cannes. „Anul acesta (să am filmul în deschiderea Festivalului de la Cannes—n.r.) a fost incredibil. Vă mulțumesc că mă lăsați să retrăiesc acest moment”, a spus Bercot. Artista a spus că, înainte de a fi invitată la București, nu a știut de existența festivalului Les Films de Cannes. „Cred că e o idee minunată”, a adăugat ea, înainte de prezentarea filmului.

La rândul său, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a asigurat organizatorii că ministerul va susține și ediția de anul viitor a manifestării, care aduce în Capitală cele mai bune filme de la Festivalul de la Cannes.

Ministrul și-a început intervenția din deschiderea festivalului amintind că în 1957 Ion Popescu Gopo aducea la București primul Palme d’Or din istoria cinematografiei române. „A urmat o lungă istorie a premiilor obținute de cineaștii români la Cannes”, a adăugat acesta, amintindu-i pe Mircea Mureșan și Liviu Ciulei.

Ministrul Culturii a mai spus că lista de premii la Cannes „a continuat cu noul val care a pus România pe harta cinematografiei universale”.

Ionuț Vulpescu l-a felicitat pe Cristian Mungiu pentru ideea de a crea evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest, o manifestare „pentru cei care cred în Cinema Paradiso, pentru cei care cred în filmul de artă și că România are ceva de oferit în acest domeniu”.

Și ambasadorul Franței la București a apreciat festivalul și a punctat că Les Films de Cannes a Bucarest este o ocazie „de a celebra împreună timp de o săptămână a șaptea artă, în diversitatea sa”.

Francois Saint-Paul a amintit și că, în curând, la București va începe Festivalul Filmului Francez care, alături de Les Films de Cannes a Bucarest, va găzdui, săptămâna viitoare, o serie de proiecții ale filmelor premiate la cele mai mari festivaluri, în 2015.

Publicul de la Cinema Studio a avut parte de un „intermezzo” amuzant înaintea proiecției filmului din deschidere — „Go on. Fruits from Moldova”, un inedit clip de promovare a fructelor din Republica Moldova, care până în prezent a înregistrat peste 600.000 de vizualizări online.

„Sunt mai multe (vizualizări — n.r.) decât filmele pe care le prezentăm noi”, a glumit Mungiu, după proiecția filmulețului de două minute. „Mesajul (clipului—n.r.) este ‘the show must go on’ și asta încercăm și noi să facem”, a adăugat regizorul premiat în 2007 cu Palme d’Or.

Anul acesta, festivalul Les Films de Cannes a Bucarest continuă cu trei zile de proiecții suplimentare, până pe 1 noiembrie, datorită cererii foarte mari de bilete, după cum au anunțat organizatorii.

Printre invitații speciali de anul acesta ai festivalului de la București se numără regizorii Jacques Audiard (care a primit Palme d’Or în 2015) și Gaspar Noe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.