Festivalul de Film Francez, în opt orașe din țară

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema – celebră revistă de critică de film, informează un comunicat al organizatorilor transmis Agerpres.

Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. De asemenea, în Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

Festivalul Filmului Francez cuprinde secțiunile clasice care au prezentate și în edițiile anterioare — „Panorama” și competiția „Tineri Regizori”—precum și evenimentele speciale „Nopțile Albe ale Thrilerului Francez” și „Ziua de Aur”.

Selecția celor șase filme ale secțiunii „Semaine de Cahiers” își propune o introspecție în „Filmul Noir” sau „Thriler”, dar și o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze. Proiecțiile selectate sunt: „Alphaville” de Jean-Luc Godard (anii ’60), „L’Etrangleur” de Paul Vecchiali (anii ’70), „Vivement dimanche!” de François Truffaut (anii ’80), „J’ai pas sommeil” de Claire Denis, „La Ceremonie” de Claude Chabrol (anii 90) și „La chambre bleue”, de Mathieu Amalric (2014).

În cadrul competiției vor fi prezentate șapte premiere ale tinerilor regizori francezi, în prezența unora dintre aceștia. Spectatorii au posibilitatea de a vota câștigătorul la categoria „Premiul publicului”, iar filmul ales va fi distribuit ulterior în cinematografele din România.

În cadrul secțiunii „Panorama”, publicul va descoperi sau redescoperi filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane.

Ediția 2015 a festivalului aduce un omagiu regizoarei de origine belgiană Chantal Anne Akerman, cunoscută publicului pentru filmele feminine și feministe. Filmul selectat, „Nebunia Almayer” (2011), cu Stanislas Merher, Aurora Marion și Marc Berbe în rolurile principale, este o adaptare a romanului cu același nume de Joseph Conrad și are patru nominalizări la Magritte Award.

În data de 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez București, în parteneriat cu Les Films de Cannes a Bucarest, prezintă „Ziua de Aur”, eveniment dedicat celor mai bune producții din cinematografia internațională în 2015.

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.