Gabriel Oprea, rețeta măririi și decăderii politice

0

Gabriel Oprea, lider incontestabil al UNPR, ministru al Afacerilor Interne și vicepremier pe probleme de ordine și siguranță națională, este, de departe, unul dintre cei mai influenți politicieni români. El face și desface, în virtutea mult-clamatului interes național și a stabilității politice, de prea mulți guverne și coaliții în România.

 A creat un partid, de mucava, plin de profitori, obsedați de mărire, privilegii și demnități publice. Oprea mimează de ani buni responsabilitatea, decența, respectul față de alegători.

De altfel, cariera sa militară, combinată cu cea politică, a fost una fulminantă. Suspect de fulminantă ca multe altele în România asta plină de compromisuri și lupte pentru Putere.

La invazia gradelor militare, inclusiv stelelor de general al Armatei Române, ai crede că Oprea a purtat războaie peste războaie și că este un strateg militar cum puțini a cunoscut această omenire. Din păcate, lucrurile nu stau așa. Gabriel Oprea s-a pliat perfect pe politica postdecembristă. Și a știut să profite de relațiile, mizele și încrengăturile politice care au guvernat și continuă să guverneze de 25 de ani România.

În perioada guvernării Năstase, a fost prefect al Capitalei și ministru delegat al administrației publice. Au plecat Năstase și Iliescu a venit Băsescu. Generalul a sărit în barca noii Puteri. Gradele de general au curs, în continuare, unul după altul. Ministru al Afacerilor Interne, ministru al Apărării și chiar vicepremier în timpul regimului Băsescu. Nici nu se putea altfel, cât timp parlamentarii migratori au reprezentat o armă cu care liderul UNPR a amenințat de fiecare dată.

A căzut guvernul MRU, a venit guvernul Ponta. Oprea a schimbat macazul, în virtutea aceluiași interes național. Din nou ministru al Apărării, ministru al Afacerilor Interne, vicepremier și chiar premier interimar. Doctoratul a venit de la sine. Oprea a devenit tot mai arogant, tot mai convins că nimic nu i se poate întâmpla. Unii lideri PNL i-au cerșit ajutorul în tentativa disperată de a schimba guvernul Ponta. Dar Oprea a rămas pe poziții. Ce contează că premierul Ponta a devenit, între timp, un premier inculpat și trimis în judecată? Contează doar că Oprea, profitând de voturile parlamentarilor săi, se crede inexpugnabil. Mai presus de lege, justiție, decență…

Inevitabil, a venit Ziua Z. Ziua în care tot eșafodajul politic al lui Oprea s-a surpat ca la un semn. Un accident tragic cu un polițist care a murit în timp ce conducea, ca motociclist, coloana oficială a vicepremierului Oprea pe o vreme câinoasă care a făcut imposibilă vizibilitatea. Viteza era, indiscutabil, mare pentru că Oprea- rezultatul nefast a 25 de ani de politiare excesivă și demnități peste demnități obținute mult prea ușor- se grăbea. Nici nu mai contează de unde venea. Tot ce contează este că nu avea dreptul, în situația dată, să folosească antemergător! Nu a fost, însă, prima dată când l-a folosit, se pare, abuziv.

Când te crezi atât de important greșelile și abuzurile sunt inevitabile. Iar Oprea a greșit! Flagrant. Continuă să greșească, refuzând să demisioneze! Știe, însă, foarte bine că demisia sa, una de un minim bun simț, ar desființa instantaneu întreaga redută militarizată a UNPR. Rămași fără comandatul suprem, uneperiștii ar spăla rapid putina în căutarea unor zări profitabile.

La fel de jalnică este și prestația lui Ponta. Un premier care preferă să se afunde în mocirla murdară a politicii. Este atât de disperat să rămână în funcție încât girează un act, până la urmă, criminal. La fel de vinovați sunt și șefii Poliției Române, politizați până la unul, care nu au curajul de a spune Stop! unui ministru, vicepremier, când acesta greșește, când încalcă legea!

Tocmai din aceste motive niciun lider politic nu a vrut cu adevărat depolitizarea administrației. Obediența continuă să primeze de prea mulți ani în dauna competenței! Cât de frustrant poate să fie pentru un ofițer de carieră să vadă cum un politician ca Oprea primește grade de general peste noapte!

Din păcate, Oprea nu înțelege că tăvălugul nu mai poate fi oprit! Fiecare zi în care mai rămâne în funcție va reprezenta o zi pierdută! Pentru dramul de credibilitate pe care îl mai are! Dar, tocmai aceste decizii fac diferența dintre un lider politic mărunt și un om politic. Oprea va rămâne în istoria politică postdecembristă ca un lider politic incapabil să privească mai departe de propriile interese…

 Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.