Cristian Mungiu, celebrat la Festivalul de film de la Valladolid

Institutul Cultural Român de la Madrid colaborează cu Festivalul Internațional de Film de la Valladolid (SEMINCI, ediția 60), ce se desfășoară în perioada 24-31 octombrie, pentru difuzarea filmului Occident, realizat de Cristian Mungiu, în cadrul secțiunii „Inéditos. Talentos del siglo XXIˮ.

În această secțiune, au fost selectate zece pelicule de debut, care nu au fost distribuite comercial în Spania, ale celor mai apreciați regizori la nivel internațional. De origini și cu stiluri foarte diferite, acești realizatori s-au convertit prin creațiile lor în nume de referință ale cinematografiei actuale. Pe lângă Cristian Mungiu, vor mai fi prezentate creații ale altor nouă regizori, printre care îi amintim pe Paolo Sorrentino (Italia), Thomas Vinterberg (Danemarca) sau Asghar Farhadi (Iran).

Filme românești în competiție

La ediția din acest an, organizatorii au selecționat două pelicule românești în secțiuni competitive. Filmul De ce eu? (2015), realizat de Tudor Giurgiu, concurează în competiția oficială pentru Premiul Espiga de Oro. Regizorul a mai obținut, în anul 2012, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj în secțiunea „Punto de Encuentroˮ pentru pelicula Despre oameni și melci. În secțiunea „Tiempo de Historiaˮ, regizorul Claudiu Mitcu concurează anul acesta cu mediumetrajul documentar Rețeaua (2015).

Festivalul Internațional de Film de la Valladolid include, pe lângă competiția oficială la care sunt selectate lungmetraje de ficțiune, alte 10 secțiuni și cicluri paralele dedicate operelor de debut, documentarelor internaționale și spaniole, lung- și scurtmetrajelor realizate de regizori originari din Castilla y Léon.

Toamna filmului românesc în Spania

Cel mai recent eveniment cinematografic românesc în Spania a fost retrospectiva dedicată lui Corneliu Pourmboiu la Festivalul Internațional de Film de la Madrid.

În perioada 19-23 octombrie, Institutul Cultural Român de la Madrid și Platfoma Noilor Realizatori au proiectat șase dintre filmele regizorului, de la scurtmetraje din anii studenției la cel mai recent lungmetraj, în cadrul secțiunii Premio Mirada Internacional, în care an de an este onorat un regizor important al cinematografiei contemporane.

Corneliu Porumboiu a fost prezent la deschiderea retrospectivei în data de 19 octombrie, în sala plină a Academiei de Arte și Științe Cinematografice, răspunzând întrebărilor publicului. Pe perioada șederii în Madrid, realizatorul a acordat o serie de interviuri presei de specialitate, dintre care amintim interviul cu jurnaliști de la Caimán. Cuadernos de cine, cea mai importantă publicație de cultură cinematografică din Spania, și cu Javier Tolentino, realizatorul emisiunii de largă audiență „El séptimo vicioˮ, ce se difuzează pe canalul public Radio 3. La proiecțiile ce s-au desfășurat de-a lungul săptămânii au participat peste 500 de cinefili.

Seria succeselor filmului românesc în Peninsulă a fost deschisă în luna septembrie cu prezentarea filmelor Comoara, în regia lui Corneliu Porumboiu, și Muntele magic, în regia Ancăi Damian, în secțiunea „Zabaltegiˮ a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

În luna noiembrie, alte două festivaluri proiectează pelicule românești. Astfel, în cadrul Festivalului de Film European de la Sevilla, ce se derulează în perioada 6-14 noiembrie, filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții, regizat de Adrian Sitaru,va fi difuzat alături de pelicule ale unor nume mari ale cinematografiei internaționale precum Amos Gitai, Peter Greenway, Mario Bellocchio ori Nanni Moretti.

Festivalul de Film Documentar și de Scurtmetraj de la Bilbao, ce se desfășoară în perioada 13-20 noiembrie, a selectat în competiția oficală scurtmetrajul Ramona, de Andrei Crețulescu, recompensat cu premiul Canal + în competiția oficială a secțiunii Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes 2015.

ICR Madrid pregătește pentru luna decembrie Zilele Filmului Românesc, cel mai amplu festival dedicat creației cinematografice românești și cineaștilor români ce se organizează pentru a șasea oară în Madrid.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.