Noi reguli pentru achiziţiile publice

Share:

Licitaţiile pentru achiziţiile cu bani publici sau cu fonduri europene vor dura mai puţin şi ar urma să ţină seama şi de criterii de calitate, nu doar de preţul cel mai mic.

Sunt reglementări noi adoptate ieri de Guvern care urmăresc mai ales evitarea blocării unor contracte pentru lucrări importante de infrastrucură, cum s-a întamplat de multe ori pană acum.

Executivul intenţionează ca noile reguli pentru achiziţiile publice să intre în vigoare de la începutul anului viitor şi va trimite pachetul legislativ adoptat ieri la Parlament, pentru a fi dezbătut în procedura de urgenţă. Actele normative includ măsuri  pentru grăbirea acordării contractelor şi pentru ca proiectele de infrastructură să nu mai poate fi blocate uşor. Astfel, companiile care contestă licitaţiile vor trebui să plătească o cauţiune de 2% din valoarea contractului pentru care au depus ofertă. Pe aceeaşi linie se înscrie şi reducerea termenelor de judecare a contestaţiilor. Va fi redus la 15.000 de euro nivelul sub care instituţiile statului vor putea să acorde contracte fără proceduri transparente. Se respectă, astfel, reglementările europene. În prezent, pragul este dublu, de 30.000 de euro. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a mai anunţat că la jumătatea lunii viitoare va începe un proces de consultare publică pentru adoptatea legislaţiei secundare în domeniul achiziţiilor publice.

Opoziţia a primit bine noul pachet privind achiziţiile publice, dar spune că sunt şi prevederi care lipsesc sau care pot fi îmbunătăţite.

Deputatul PNL, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe, susţine că România nu a dus niciodată lipsă de legislaţie în acest domeniu, doar că ţara noastră nu a respectat procedurile şi termenele stabilite. El atrăgea atenţia că în cazul în care se va pierde din nou timp cu aplicarea strategiei, există pericolul ca România să nu poată atrage fonduri europene, anul viitor.
” Aici, România are o problemă şi în situaţia strategiei pregătită de guvern nu se vorbeşte despre proceduri. Sigur că sunt o serie de măsuri bune. Se reduc termenele de organizare a licitaţiilor. Ideea a fost bună, să vină cu strategia, dar s-a venit prea târziu şi o să ne întârzie foarte mult la absorbţia fondurilor europene”, declară Ialomițianu.

La rândul său, deputatul UDMR, László Borbély, spune că este bine că în sfârşit guvernul vine cu reguli clare în domeniul achiziţiilor. Important este ca acestea să fie respectate, adăuga László Borbély .
”S-au făcut unii paşi, dar dacă noi nu pregătim acum, în primii doi ani perioada care urmează, vom ajunge iarăşi să ne arătăm cu degetul unii la alţii şi să nu consumăm aceşti bani, care ar fi venit de la Uniunea Europeană şi nu afectau bugetul. Noi o să fim la nu mai mult, din păcate, decât 70% din absorbţia fondurilor”, a declarat Laszlo Borbely.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.