Polițiștii, pe drumul aurului în Apuseni

0

Unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi documente, au fost ridicate de cei 160 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, cu sprijinul poliţiştilor din judeţele Mureş, Cluj şi Bihor în urma celor 64 de percheziţii efectuate marţi, 27 octombrie 2015,dimineaţa, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani.

În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.

Au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, un număr de 48 persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare, a declarat Luminiţa Prodan, purtător de cuvânt al IPJ Alba.

În cursul zilei de marți, 27 octombrie, 45 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri, 3 dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior. Până la ora 20,00 au fost reţinuţi pentru 24 de ore, un număr de 9 persoane cele din 48 vizate.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informații şi Protecție Internă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.