Volkswagen va anunța primele pierderi după 15 ani de profit!

0

Noul director general al grupului Volkswagen, Matthias Mueller, ar putea fi nevoit să ofere explicații investitorilor cărora încearcă să le recâștige încrederea după scandalul emisiilor, în condițiile în care miercuri ar putea anunța primele pierderi trimestriale ale VW din ultimii 15 ani, transmite Bloomberg.

Cel mai mare producător auto din Europa va raporta probabil pierderi operaționale de 3,26 miliarde de euro (3,60 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2015, comparativ cu un profit de 3,23 miliarde de euro în perioada similară din 2014, conform estimărilor analiștilor intervievați de Bloomberg. Spre deosebire de predecesorul său Martin Winterkorn, noul șef al VW va răspunde personal întrebărilor investitorilor, la prezentarea rezultatelor financiare.
Deja Matthias Mueller s-a întâlnit cu angajații companiei și urmează să-i prezinte cancelarului Angela Merkel, în timpul vizitei în China, în perioada 29-30 octombrie, cele mai recente evoluții ale scandalului emisiilor.
Aparențele sunt cruciale pentru Volkswagen în condițiile în care analiștii se așteaptă la costuri de la 20 la 78 miliarde de euro. Volkswagen ar putea fi nevoit să pună deoparte o sumă mai mare față de provizioanele de 6,5 miliarde de euro alocate până acum pentru a acoperi costurile legate de scandalul poluării, dacă sunt afectate vânzările de mașini, a avertizat săptămâna trecută Matthias Mueller. Dar numai în SUA amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparațiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii șapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat și Audi A3.

VW ar putea primi amenzi și în Germania, Coreea de Sud și în alte state, după finalizarea investigațiilor autorităților de reglementare.
Majorarea costurilor ar putea determina compania să solicite fonduri de la investitori prin vânzarea de active sau emiterea de noi acțiuni.
‘Este o săptămână importantă pentru VW, care trebuie să-și restabilească relațiile cu investitorii’, a apreciat analistul Jose Asumendi, de la JPMorgan Chase & Co.
Din 18 septembrie, când a început scandalul emisiilor, Volkswagen a pierdut aproximativ 21 miliarde de euro din capitalizarea bursieră.
Vânzările Volkswagen pe plan global au scăzut în septembrie cu 1,5%, la 885.300 de vehicule, pe fondul performanțelor mai slabe din China și Brazilia. Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, astfel că a influențat destul de puțin cifrele de vânzări ale grupului german pe luna trecută.
În China, cea mai mare piață a VW, livrările au înregistrat un declin de 0,8% în septembrie, și de 5,2% în perioada ianuarie-septembrie 2015. În Brazilia și Rusia, luna trecută scăderea a fost de 44% și, respectiv, 22%.
În primele nouă luni din acest an, livrările Volkswagen pe plan global au scăzut tot cu 1,5%, la 7,43 milioane de vehicule. În UE, grupul Volkswagen a rămas de departe campion la vânzări, controlând 23,3% din piață, în condițiile în care, în luna septembrie, a vândut 315.905 automobile, cu 8,4% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similară cu cea efectuată de Toyota în perioada 2009-2010, când a rechemat peste zece milioane de vehicule din cauza unor probleme la accelerație.
Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.