Neuronavigația, GPS-ul neurochirurgiei, intră în dotarea Polisano!

0

Neuronavigatia reprezinta o tehnologie de vârf care raspunde in totalitate tendintelor actuale ale chirurgiei minim-invazive, prin posiblitatea localizarii exacte a porceselor tumorale, cu efectuarea unor aborduri de dimensiuni reduse, reducând astfel la minim riscul leziunilor asupra creierului ce ar putea surveni în timpul operației, ceea ce favorizează  recuperarea mai rapidă a pacientilor.

Neuronavigatia, este un sistema computerizat care consta redarea pe un monitor, a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este comparabil cu un GPS care ajută neurchirurgul să localizeze în orice moment poziția instrumentelor sale. Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza unor investigatii neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D si locatia exacta a instrumentelor chirurgicale in raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile craniene cu o precizie deosebită. Cu ajutorul sistemului de neuronavigatie, neurochirurgul beneficiaza de precizia, controlul si vizualizarea necesare pentru a indeparta in totalitate tumorile, a salva in acelasi timp functiile creierului si a reduce la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale.

Noul sistem de Navigatie a intrat de curand in dotarea sectiei de neurochirurgie de la Polisano si a permis deja realizarea unor interventii chirurgicale. S-a efectuat astfel, o biopsie cerebrala, la care in absenta acestui sistem procedura nu s-ar fi putut realiza. O altă pacienta a fost operata cu succes pentru un meningiom gigant si la care folosirea navigatiei a permis rezectia tumorala completa, precisa, minimizand riscul leziunilor neurologice.

Alături de aspiratorul tumoral cu ultrasunete, de microscopul operator  dotat cu filtru de fluorescenta și de sistemul de monitorizare neurofiziologica intraoperatorie, aparatul de neuronavigatie completeaza dotarea sectiei noastre de neurochirurgie, ca devine astfel unul dintre cele mai echipate centre de neurochirurgie din tara, unde se poate rezolva orice patologie neurochirurgicala la standarde internationale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.