Profesorul de pian – Premieră la Academia de Muzică din Cluj

0

Ineditul spectacol de operă după cunoscuta nuvelă a lui Eliade va fi pus în scenă joi, 29 octombrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Muzica spectacolului este semnată de Tudor Feraru, iar concepţia scenică şi regizorală aparţine Ligiei Ghilea.

Din distribuţia spectacolului de operă fac parte Tiberius Simu, Oana Trâmbiţaş, Orsolya Veress şi Cristian Hodrea. Tineri vor fi acompaniaţi de CoffeeTime Orchestra condusă de dirijorul Dalma Kovacs. Spectacolul va începe de la ora 19.00.

Opera de cameră într-un act Profesorul de pian a fost compusă în intervalul 2007-2008, pe un libret în limba engleză, bazat pe nuvela fantastică La Țigănci de Mircea Eliade. Având o durată aproximativă de 60 minute, opera apelează la patru solişti vocali: tenor, soprană, mezzosoprană, bas-bariton şi la 15 instrumente: flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, trombon, percuţie, pian, harpă, două viori, violă, violoncel, contrabas.

Cel care semnează muzica spectacolului, Tudor Feraru, a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la specializările Compoziţie şi Dirijat orchestră. Ulterior, a finalizat un masterat la University of Western Ontario, urmat de un doctorat în compoziție la University of British Columbia, în Canada. Pe parcursul acestor ani de perfecţionare, a activat ca asistent universitar al facultăţilor de muzică din cadrul universităţilor amintite, predând disciplinele teoria muzicii, armonie, compoziţie şi muzică de cameră.

Numeroase lucrări compuse de Tudor Feraru au fost interpretate şi imprimate în Europa şi în America de Nord, unele dintre ele fiind publicate de edituri muzicale din străinătate. Dintre compoziţiile sale substanţiale merită menţionate Concertul pentru pian şi orchestră, opera de cameră Profesorul de pian şi poemul coregrafic Lira lui Orfeu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.