Progrese însemnate, dar insuficiente, în combaterea tuberculozei

Share:

În ultimii 25 de ani au fost înregistrate progrese însemnate în combaterea tuberculozei, se arată în cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), însă boala continuă să ucidă 4.400 de oameni pe zi din cauza lipsei îngrijirilor adecvate. Lupta împotriva acestei infecții, una din principalele cauze de mortalitate pe glob, a dat roade, rata mortalității anuale scăzând la jumătate din 1990, afirmă documentul publicat miercuri la Washington și preluat de AFP.

Majoritatea progreselor au fost înregistrate din 2000, an care a marcat adoptarea la ONU a obiectivelor Mileniului pentru dezvoltare.

În total, intervențiile medicale cu instrumente de diagnosticare și tratamente eficiente au permis salvarea a 43 de milioane de vieți în ultimii 15 ani, iar incidența tuberculozei a scăzut cu 18% în această perioadă, potrivit OMS.

Raportul OMS arată că lupta împotriva tuberculozei a avut un imens impact în ceea ce privește numărul vieților salvate și al vindecărilor”, a afirmat dr Margaret Chan, director general al agenției onusiene. „Progresele sunt mulțumitoare, însă, dacă omenirea vrea să pună capăt acestei epidemii, serviciile trebuie întărite, punctul crucial fiind investițiile în cercetare”, a adăugat ea.

Obiectivul ONU de control al tuberculozei a fost atins în 16 din cele 22 de țări în care se înregistrează 80% din cazuri.

Pentru a combate eficient boala, „trebuie acoperite lacunele în depistare și tratare, precum și deficitul de finanțare, dezvoltate noi medicamente, vaccinuri și instrumente de diagnosticare în vederea continuării progreselor”, explică autorii raportului.

Raportul mai precizează că numărul de cazuri noi semnalate în 2014 — 9,6 milioane — a fost mai ridicat decât în anii precedenți.

„Progresele realizate sunt departe de a fi suficiente”, spune dr Mario Raviglione, directorul programului de luptă împotriva tuberculozei în cadrul OMS. El arată că „boala ucide zilnic 4.400 de oameni, cifră inacceptabilă în contextul în care se pot diagnostica și vindeca aproape toți bolnavii”. Peste jumătate din cazurile de tuberculoză au fost în China, India, Indonezia, Nigeria și Pakistan și mai mult de o treime din cazuri (37,5%) nu au fost diagnosticate sau semnalate la autoritățile sanitare naționale în 2014, adaugă OMS.

Printre noile cazuri de tuberculoză anunțate, 3,3% sunt mult-rezistente la tratamente, nivel neschimbat în ultimii ani.

Raportul precizează că din 1,5 milioane de morți de tuberculoză în 2014, 400.000 au fost infectați și cu HIV, virusul responsabil de sida. Numărul persoanelor seropozitive cărora li s-a administrat tratament preventiv anti-tuberculos s-a apropiat anul trecut de un milion, cu 60% mai mult decât în 2013.

Lacunele în materie de depistare și tratare sunt deosebit de îngrijorătoare pentru bolnavii de tuberculoză multi-rezistentă, considerată de OMS „criză de sănătate publică”. Dintre cele 480.000 de cazuri existente în 2014, numai un sfert au fost diagnosticate și semnalate autorităților sanitare, iar OMS apreciază șansele de vindecare la 50%.

Țările în care se înregistrează cele mai multe cazuri de tuberculoză multi-rezistentă sunt China, India și Rusia.

Progresele înregistrate se lovesc de „o insuficiență majoră de finanțare, una din principalele motive ale lacunelor în depistare și tratare”, afirmă dr Winnie Mpanju-Shumbusho, responsabilă la OMS de lupta împotriva HIV, tuberculoză și paludism. Deficitul de fonduri a fost de 1,4 miliarde de dolari din cele 8 miliarde considerate necesare pentru a spera eradicarea acestei epidemii până în 2030. „Sfârșitul epidemiei de tuberculoză este de acum parte a programului obiectivelor de dezvoltare durabilă”, spune dr Eric Goosby, trimis special al ONU pentru tuberculoză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.