Raidurile aviației ruse în Siria, 600 de morți într-o lună!

0

Loviturile aeriene pe care Rusia le întreprinde de la începutul intervenției sale militare în Siria, la 30 septembrie, au făcut deja aproape 600 de morți, în majoritatea membri ai grupărilor armate, potrivit organizației neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează joi AFP.

Raidurile au vizat 10 din 14 provincii ale Siriei. Nu au avut loc bombardamente în Tartus (vest) și Suwayda (sud), aflate sub controlul regimului de la Damasc, Hasaka (nord-est) aflată sub controlul forțelor kurde și Kuneitra, pe platoul Golan (sud), lângă linia de încetare a focului cu Israelul.

OSDO a numărat 595 de morți până în 29 octombrie, dintre care 279 sunt rebeli moderați și islamiști aliați ai Frontului al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaida, 131 sunt jihadiști ai grupării Statul Islamic (SI), iar 185 sunt civili, inclusiv 46 de femei și 48 de copii.

Potrivit organizației neguvernamentale citate, ‘majoritatea raidurilor au vizat în special rebeli (moderați), grupările islamiste precum Frontul al-Nusra, dar și regiuni aflate sub controlul SI’.

În ceea ce privește bilanțul raidurilor efectuate de coaliția condusă de SUA între 23 septembrie 2014 și 23 octombrie 2015, OSDO vorbește despre 3.649 de morți, dintre care 3.276 membri ai SI, 147 membri ai Frontului al-Nusra și altor grupări islamiste și 226 de civili (6% dintre victime), printre care 65 de copii și 40 de femei.

Raidurile ruse au permis actualului regim de la Damasc să recucerească trei orașe din provincia Hama (centru), șase sate, mai multe ferme și coline la sud de Alep și să preia controlul asupra celei mai mari părți din înălțimile Jib Ahmar, în provincia Latakia (vest), exceptând-o cea mai înaltă, aflată în continuare în mâinile rebelilor.

În același timp, SI a cucerit importante zone dintr-un drum vital pentru regimul de la Damasc, drum ce leagă Homs de Alep

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.