Gheorghe Nichita, arestat preventiv

0

Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost arestat preventiv, vineri, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, informează România TV. În acelaşi dosar a fost arestat la domiciliu, pentru dare de mită, şi omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI. Procurorii DNA susţin că Nichita primea, printre altele, o cotă de 10% din valoarea contractelor încheiate cu firmele UTI şi IBC în urma unor licitaţii trucate.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Gheorghe Nichita va fi dus în Arestul Poliției Capitalei.

Procurorii DNA au renunțat să mai ceară arestarea preventivă a lui Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, și au solicitat tribunalului arestarea la domiciliu, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția.

În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), și control judiciar față de Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI. Și Iulius Mardarasevici și-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor.

Gheorghe Nichita a fost reţinut, joi, de DNA împreună cu omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar Iulius Gabriel Mardarasevici şi Mihail Tănăsescu.

Procurorii DNA arată că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții, se arată în comunicatul DNA privind măsurile luate în acest dosar.

Anterior, Gheorghe Nichita şi Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI) s-au înţeles ca aceștia din urmă să efectueze, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

„Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, susţin procurorii.

Potrivit datelor strânse până în prezent de procurori, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, dar şi alte beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015. Totodată, mituitorii au plătit, în cursul anului 2014, servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Gheorghe Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici. Primarul Iaşiului ar fi beneficiat şi de achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC„, se arată în comunicatul DNA.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să-şi urmărească fosta iubită. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Primarul suspendat al Iaşiului este acuzat că, folosindu-se de funcţia de primar al municipiului Iaşi, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, să dispună ca angajaţii din subordine să o supravegheze pe fosta iubită a edilului, Adina Samson, care era angajată la primărie.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.