Streleț refuză să fie premier interimar

Share:

Premierul demis Valeriu Streleţ, al cărui guvern a primit un vot de neîncredere, ieri, în parlament, a declarat la postul de televiziune local TV7 că nu doreşte să asigure interimatul funcţiei de prim-ministru şi îşi va depune, astăzi, demisia, relatează portalul IPN.

Potrivit Constituţiei, după adoptarea de către parlament a moţiunii de cenzură, premierul în exerciţiu trebuie să-şi prezinte demisia şefului statului, Nicolae Timofti, în cel mult trei zile. La rândul său, şeful statului va desemna un nou prim-ministru, după consultările cu partidele parlamentare.

Până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, executivul în exerciţiu îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice.

Constituţia Republicii Moldova prevede un termen limită de trei luni pentru formarea noului guvern, din momentul comunicării demisiei prim-ministrului.

Negocierile pentru desemnarea atât a noului premier, cât şi pentru constituirea noii alianţe majoritare se anunţă a fi extrem de dificile, în condiţiile în care Partidul Liberal Democrat (PLDM) se consideră trădat de Partidul Democrat (PD), aliatul său de guvernare, care a votat moţiunea de cenzură alături de socialiştii şi comuniştii din opoziţie. Partidul Liberal, cea de-a treia componentă a coaliţiei de guvernare, s-a abţinut de la vot, ceea ce nu a salvat însă guvernul, a cărui demisie a fost votată cu 65 de voturi din cele 51 necesare.

Deşi nu susţine o viitoare alianţă cu PD, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că se va conforma deciziei partidului dacă formaţiunea va decide altfel.

Cu toate acestea, Streleţ, care asigură interimatul PLDM după arestarea lui Vlad Filat, până la Congresul formaţiunii, consideră că partidul pe care îl reprezintă este vinovat de situaţia creată pentru că a făcut prea multe concesii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.