Udrea, sub control judiciar pe cauțiune. Suma: 5 milioane lei!

0

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea este cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei, a informat DNA.

Potrivit unor surse judiciare, măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviințat arestarea preventivă, iar controlul judiciar pe cauțiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.

„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 — februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. (…) Inculpatei Udrea i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”, se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale.

”Inculpatei Udrea i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai precizează DNA.

Elena Udrea, menționează sursa citată, va depune o cauțiune în valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnată pe numele acesteia la dispoziția DNA prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Măsura dispusă de procuror poate fi atacată, însă, într-o decizie, ÎCCJ arăta că prevederile legale nu instituie și posibilitatea de contestare a cuantumului cauțiunii, fixarea cauțiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.

Fostul ministru al Turismului spune că nu dispune de aceşti bani, pe care ar trebui să-i depună la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât toată averea sa este deja pusă sub sechestru de această instituţie.

„Toate bunurile mele sunt sechestrate tot de DNA, iar doamna procuror spune că vrea dovada. Dacă nu plătesc cauţiunea se va cere o msăură mai gravă în ceea ce mă priveşte. O să contestăm şi această ordonanţă deşi o să o contest la doamna procuror. Asta doar ca să mă prefac că respectăm statul de drept. Pentru că e evident că mi se încalcă toate drepturile. Dinu Pescariu, Claudiu Florică pleacă cu milioane şi nici măcar nu au dosar penal, iar în cazul meu, într-o situaţie în care am povestit cum au fost cheltuiţi banii care au venit la PDL de la dl. Buzăianu, s-a dispus cauţiune de 5 milioane de lei… Promit că o să încerc să mă împrumut de la Pescariu şi de la Claudiu Florică”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.