Testele de stres, rezultate surpriză pentru Grecia

Share:

Al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia va fi probabil mai mic de 86 miliarde de euro, cât se estimase inițial, deoarece testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană au arătat că sumele necesare recapitalizării creditorilor eleni sunt mai reduse, a anunțat un purtător de cuvânt al Mecanismului European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro, transmite Reuters.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțate sâmbătă de Banca Centrală Europeană, și de 4,391 miliarde de euro conform scenariului de bază.

„Deficitul total de capital pentru băncile elene este mult sub nivelul de 25 miliarde de euro prevăzut în programul ESM pentru recapitalizarea creditorilor eleni. Aceste date arată că programul ESM a fost finanțat adecvat pentru acest scop și al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia va fi probabil mai mic decât s-a estimat inițial, respectiv 86 miliarde de euro’, a explicat purtătorul de cuvânt al ESM.

Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de până la 25 miliarde de euro pentru recapitalizare, dar în funcție de gradul de participare al investitorilor privați în recapitalizarea băncilor elene, fondurile ESM alocate deja acestui scop ar putea suficiente.

O sumă de zece miliarde de euro se află deja într-un cont al ESM. Banii vor fi puși rapid la dispoziția Greciei. Dacă participarea sectorului privat la recapitalizare va fi suficientă, restul de 15 miliarde de euro nu va mai fi necesară, a declarat purtătorul de cuvânt al ESM.

Scenariul de bază avut în vedere în testele de stres derulate de BCE în rândul principalelor instituții financiare elene — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — prevede o contracție a economiei grecești de 2,3% în acest an și una de 1,3% în 2016, urmată de o creștere de 2,7% în 2017. Scenariul negativ indică un declin mai semnificativ al PIB-ului Greciei.

„Cele patru bănci elene au termen până în 6 noiembrie să prezinte planurile privind modul în care vor acoperi deficitul de capital. Acoperirea deficitului prin majorarea capitalului va avea ca rezultat crearea unui capital tampon din motive de prudență care va facilita capacitatea lor de a rezolva potențialele șocuri macroeconomice”, se arată în comunicatul BCE. Instituția se așteaptă ca necesarul de capital al băncilor din Grecia potrivit scenariului de bază, evaluat la 4,391 miliarde de euro, să poată fi acoperit cu ajutorul investitorilor privați.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.