Pierderi pentru National Bank of Greece și Alpha Bank

0

National Bank of Greece (NBG) și Alpha Bank au raportat pierderi în trimestrul doi din 2015, din cauza majorării ratei creditelor neperformante, transmite Reuters.

NBG, cel mai mare creditor elen, a înregistrat în perioada aprilie — iunie 2015 pierderi de 1,614 miliarde de euro (1,78 miliarde de dolari), comparativ cu pierderile de 159 milioane de euro în trimestrul doi din 2014.

Rata creditelor neperformante a urcat, la 30 iunie, la 24,6% din totalul portofoliului de împrumuturi, față de 24,3% la sfârșitul lunii martie. În perioada aprilie — iunie 2015, provizioanele pentru creditele neperformante în Grecia au ajuns la 2,3 miliarde de euro, de la 323 milioane de euro în primele trei luni ale anului.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțate sâmbătă de Banca Centrală Europeană, și la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

‘NBG intenționează să acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cât posibil cu fonduri din sectorul privat și prin emiterea de acțiuni, având ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei’, a afirmat directorul general Leonidas Fragiadakis.

Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen după active, a raportat pierderi nete de 838,4 milioane de euro (922,7 milioane de dolari), în primele nouă luni din acest an, față de un profit de 129,3 milioane de euro în perioada similară din 2014.

Rata creditelor neperformante a urcat la 30 septembrie la 36,5% din totalul portofoliului de împrumuturi, față de 33,8% la sfârșitul lunii martie. Necesarul de capital al Alpha Bank este de doar 263 milioane de euro în scenariul de bază și 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.