After Hours, o nouă premieră 9G la TNB

0

Spectacolul After Hours de Radu Iacoban va avea premiera în 6 și 7 noiembrie, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

Actor cunoscut al tinerei generații, Radu Iacoban a virat cu succes spre dramaturgie și regie, semnând mai multe spectacole în spațiul independent, dar și în teatre de stat, ultima sa premieră de la Teatrul Foarte Mic, Casa cu pisici, fiind prezentă în programul Festivalului Național de Teatru din acest an.

Pornind de la un banc, After Hours dezvoltă un dialog al superficialității absurde care ne înconjoară, într-un discurs scenic despre comunicare sau absența ei, despre singurătate sau refugiu. O poveste simplă care pune în lumină, printre hohote de râs, mici sau mari probleme de viață. Într-o noapte, doi bărbați se întâlnesc într-un bar… Beau, glumesc, povestesc. O întâlnire ca oricare alta între doi oameni care nu au nimic în comun. Până când alcoolul sau disperarea îi impinge spre mărturisiri. Gelozie, planuri ascunse, adulter, depresie… Şi o răsturnare de situaţie… ca în viață! Cei doi nu îşi sunt total străini, iar întâlnirea a fost premeditată.

Din distribuțía spectacolului fac parte nume deja sonore ale noii generații, actori care au lucrat în teatre importante cu regizori de renume: Cătălin Babliuc (poate fi văzut în spectacolele lui Andrei Șerban de la Bulandra:Omul cel bun din Seciuan și Carousel), Conrad Mericoffer (joacă în spectacolul Hoți, la TNB, în regia lui Radu Afrim și a câștigat Premiul de debut la Gala UNITER 2011, pentru rolul din Livada de vișini, în regia lui Felix Alexa), Anghel Damian (foarte prezent în teatrul independent, joacă, de asemenea,  la Teatrul de Comedie în Tartuffe, regia László Bocsárdi).

“Comunicăm din ce în ce mai „sărac” și ne folosim de aceleași „cârje” verbale, nu pentru a accepta prezența celuilalt, ci, mai degrabă, pentru a ne confirma nouă înșine că avem întodeauna dreptate. Am devenit egoiști și am uitat cum e să-l asculți cu adevărat pe celălalt. De foarte multe ori intri într-un bar și observi că oamenii de la masă se agață de un pahar cu alcool, privesc în gol și nu (mai) comunică. Avem trasee paralele și ne este frică să ieșim din „citadelele” ego-ului nostru. Am devenit „singuri”.

After Hours e un discurs absurd și comic, sau comic și absurd, care vorbește despre singurătate, inadaptabiltate socială și incapacități emoționale.

Punctul de ponire e începutul unui banc: „Doi tipi intră într-un bar”.  Cei doi „dulăi protagoniști” pun la bătaie într-un „no man’s land al necomunicării”, argumentele arhicunoscute ale unei discuții dezvoltate la un pahar de vorba: politică, bani, femei, mașini, literature”. – Radu Iacoban

La a doua ediție a Programului 9G la TNB, au fost înscrise 52 de proiecte, 4 proiecte dintre ele fiind selectate pentru a intra în repetiţii: After Hours, un spectacol de Radu Iacoban, Hotel Europa de Goran Stefanovski, regia Andrei Raicu, (D)efectul Placebo, coordonat de Ștefan Lupu, Beckett coupé regia Dragoş Alexandru Muşoiu. Primul dintre ele care a intrat în repertoriul Sălii Mici este After Hours.

Programul 9G la TNB este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural Ești București 2015.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.