Mai mulți medici, șocați de arsurile victimelor din Colectiv

Mai mulţi medici de la Spitalul Universitar au vorbit, marţi seara, despre starea de sănătate a răniţilor în incendiul din clubul bucureştean Colectiv. Cadrele medicale au spus că rănile, arsurile, victimelor au o „textură cu totul particulară”, plăgi pe care nu le-au mai întâlnit până acum. De asemenea, ministerul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că există şi o „relaţie deschisă cu mulţi experţi din străinătate pe aceste probleme”.

Mai multe cadre medicale de la Spitalul Universitar din Bucureşti au declarat că rămân în continuare rezervaţi în ceea ce priveşte starea de sănătate a victimelor, deşi „rezultatele sunt remarcabile”. Mai mult, aceştia au explicat că rănile suferite de tineri sunt extrem de „ciudate”, plăgile având „o textură cu totul particulară”.

„Suntem obligaţi să fim precauţi. Nu vreau să fac prognoze, dar sunt destul de optimist, arată foarte bine. Arsura este o boală medico-chirurgicală. Până acum a fost medico, acum se transformă în cea chirurgicală. Se simte la nivelul plăgilor că au o textură cu totul particulară. Nu am mai văzut niciodată acestă nuanţă: cenuşiu, negru, roşu. Sângele a produs anumite transformări acolo. Excizia trebuie să fie specială”, a declarat un medic de la Spitalul Universitar din Capitală.

„Rana provocată de agresiune pe piele e ciudată. Această leziune dă gravitate cazurilor. E matematică pură. Rămânem în continuare rezervaţi, deşi rezultatele sunt remarcabile. Foarte mulţi medici care îi tratează pe aceşti pacienţi au lucrat în străinătate. Există pregătirea medicală necesară şi spitalele au acum tot ce le trebuie. Acum trei ani ar fi fost un dezastru. Acum au pe ce pune mâna, au de toate”, a precizat un medic reanimator de la Spitalul Universitar.

Şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că leziunile victimelor sunt atipice şi foarte grave şi că există „o relaţie deschisă cu mulţi experţi pe aceste probleme din străinătate”. De asemenea, ministrul a precizat că este nevoie în continuare de donaţii de sânge, iar cei care doresc să doneze dispozitive medicale sau medicamente sunt rugaţi să facă acest lucru prin intermediul companiei UNIFARM.

„În momentul de faţă pe partea de sânge şi plasmă stăm suficient de bine pentru următoarea săptămână. Ceea ce e important că în continuare vom avea nevoie de donatori, însă îi rugăm să vină mai mult pe săptămâna viitoare Dacă sunt cazuri punctuale cu o anumită categorie mai rară atunci vor fi anunţaţi. Eu sunt conştient că există şi apreciez solidaritatea care s-a creat. Noi acceptăm orice sprijin şi donaţie. Tot ce intră însă în spitale, ce vrem să aducem la spitale trebuie să fim siguri că e exact ce aducem acolo. Cei care vor să doneze de la plasturi, etc, să o facă prin UNIFARM. Riscăm ca medicaţia sau dispozitivele pe care le aducem să nu fie conforme. Îmi cer scuze pentru că nu am comunicat foarte bine, dar amploarea evenimentului a fost foarte mare şi timpul limitat. Am încercat să asigur o comunicare cu oamenii, cu populaţia, prin comunicări punctuale de la spitale. Situaţia e în felul următor: sunt nişte leziuni atipice şi au confirmat asta şi medicii străini. Avem o relaţie deschisă cu mulţi experţi pe aceste probleme din străinătate. Sunt în permanentă legătură cu ei. Până acum nu a mai aparut acest tip de leziune. Nu vorbesc doar de leziuni traumatice, dar şi asocierea cu acel compus chimic. Leziunile sunt atipice, foarte grave”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Totodată, Nicolae Bănicioiu a precizat că „la început a fost greu să identificăm pacienţii pentru că fizionomia nu seamănă”. „Identificarea s-a făcut pe rămăşiţe personale. Noi am făcut o identificare primară. În momentul de faţă nu mai avem pacienţi care să nu fie identificaţi. Spitalele nu au intrat în vreun colaps şi au continuat activitatea, dar numărul mare de pacienţi cu asemenea leziuni… foarte puţine ţări europene ar fi putut prelua atâţia pacienţi cu asemenea leziuni”, a spus ministrul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.