Marea Britanie pune condiții pentru rămânerea în UE

Marea Britanie ‘nu vrea să facă parte dintr-o Uniune Europeană tot mai integrată’, a declarat marți la Berlin ministrul britanic de finanțe, George Osborne, care a cerut o protecție specială pentru statele Uniunii Europene care nu doresc să adopte moneda comună euro, consemnează AFP.

Este important ca aceste state să nu fie chemate să contribuie financiar pentru sprijinirea altor țări din zona euro, a insistat ministrul britanic, făcând referire la ajutorul acordat Greciei. Cât despre participarea la mecanismele de integrare mai aprofundată, cum ar fi uniunea bancară aflată în curs de constituire, aceasta trebuie să rămână ‘voluntară’, a adăugat Osborne.

Premierul David Cameron a fost reales în luna mai după ce a promis că va renegocia raporturile țării sale cu blocul comunitar și apoi va convoca un referendum la care britanicii urmează să decidă dacă mai vor să rămână în UE. El a anunțat recent că la începutul lunii noiembrie — deci în zilele următoare — va prezent lista condițiilor pe care guvernul său le va pune Comisiei Europe și de a căror îndeplinire va depinde poziția pro sau împotriva rămânerii în UE pe care o vor manifesta conservatorii britanici la referendumul care se va desfășura cel târziu în 2017.

Ministrul său de finanțe a venit marți la Berlin pentru a prezenta guvernului german solicitările Londrei, enunțând câteva idei în discursul pe care l-a rostit cu această ocazie la Congresul Federației Industriei Germane (BDI). ‘Vrem ca Marea Britanie să rămână în UE, dar pentru aceasta este nevoie ca UE să funcționeze mai bine’ și mai ales ca ‘țările ce nu fac parte din zona euro (în prezent 9 țări) să nu fie în mod sistematic dezavantajate’ față de cele 19 state care au adoptat moneda comună. Prin urmare, o propunere a guvernului britanic va fi semnarea unui acord care să ‘recunoască faptul că în UE există mai multe monede’, iar pe această bază să se adopte și un principiu al nediscriminării, mai ales pentru companii.

În schimb, zona euro ar putea să avanseze către integrarea mai pronunțată pe care și-o dorește, fără ca Londra să obstrucționeze acest demers. Astfel, ‘voi aveți o zonă euro care merge mai bine, noi avem garanția că nimic nu ne este impus’, a sintetizat șeful finanțelor britanice înțelegerea dorită de executivul din care face parte.

Prezentă și ea la respectiva manifestare, cancelarul Angela Merkel s-a arătat însă destul de rezervată. Referindu-se la revendicările Londrei, Angela Merkel a spus că Germania le va susține pe acelea care sunt ‘legitime’, lăsând astfel să se înțeleagă că guvernul de la Berlin nu aprobă multe dintre solicitările lui Cameron. ‘Ne vom aduce contribuția acolo unde putem’ pentru a evita un Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE), dar pentru ‘restul revine britanicilor să decidă și sper sincer că o vor face într-un mod care să consolideze Europa în ansamblu’, a indicat șefa executivului de la Berlin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.