Prețurile producției industriale, în scădere

0

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut în septembrie cu 0,3% comparativ cu august și cu 2,8% raportat la luna similară din 2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), date marți publicității.

Comparativ cu luna august 2015, prețurile producției industriale au înregistrat, în septembrie, scăderi în industria bunurilor intermediare, cu 0,4%, și în industria energetică — 1,3%. Creșteri de prețuri s-au constatat în industria bunurilor de capital, cu 0,5%, și în industria bunurilor de uz curent, cu 0,2%, informează Agerpres.

În luna septembrie 2015, comparativ cu aceeași lună din anul precedent, prețurile producției industriale au scăzut semnificativ în industria energetică (-10,1%), în industria bunurilor intermediare (-1,6%) și în industria bunurilor de capital (-0,1%). Creșteri de prețuri s-au consemnat în industria bunurilor de folosință îndelungată, cu 1,3%, și în industria bunurilor de uz curent, cu 1,5%.

Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele prețurilor de consum, Indicele produselor agricole și Indicii prețurilor producției pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflației și pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România. Indicele este bazat pe o anchetă lunară și măsoară evoluția medie a prețurilor mărfurilor industriale produse în România și vândute direct de producători, atât pe piața internă, cât și pe piața externă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.