Icoane și obiecte vechi în muzeu, la Alba Iulia

Museikon – un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia este un proiect finanțat din granturile oferite de Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 în cadrul programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, în valoare totală de cca 9.300.000 lei, din care cca 8.200.000 reprezintă cheltuielile eligibile. Promotorul proiectului este Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Muzeul Universității din Bergen (Norvegia).

Proiectul, cu perioada de implementare cuprinsă între 29 februarie 2015 – 30 aprilie 2016, are ca obiectiv general revitalizarea unei zone din cetatea bastionară Alba Carolina, prin punerea la dispoziția publicului, turiști și localnici, a unei noi oferte culturale, un muzeu de artă religioasă cu un patrimoniu format din peste 5600 de obiecte (în special icoane pe lemn și sticlă și carte de cult), care va fi accesibil și online, pe site-ul propriu, www.museikon.ro.

Proiectul presupune, de asemenea, restaurarea și refuncționalizarea clădirii, pentru a răspunde la cele mai înalte standarde noii funcțiuni de depozit, laborator de restaurare și spațiu de expunere, restaurarea a 52 de icoane, între care se numără și cele două icoane de la Urisiu (jud. Mureș), cele mai vechi icoane datate din România (1539), restaurarea a 15 cărți vechi, clasarea a 2500 de obiecte și organizarea unei expoziții de icoane la Muzeul Universității din Bergen. (Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.