Proteste în toată ţara (și) după demisia lui Ponta

0

Mii de bucureşteni au ieşit din nou, miercuri, în Piaţa Universităţii, dar şi la Palatul Parlamentului, după protestul care a avut loc, marţi seară, la care au participat aproximativ 25.000 de oameni şi în urma căruia premierul Victor Ponta şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, şi-au dat demisiile miercuri. Oamenii au început să se strângă la Kilometrul Zero al Bucureştiului după ora 18.00, iar în câteva ore s-au strâns din nou cu miile. Sute de oameni au ieşit în stradă şi în ţară, la Cluj Napoca numărul protestatarilor ajungând la 3.000.

În Piaţa Universităţii s-au împărţit manifestanţilor coli A4 care alcătuiesc „Ziarul Colectiv” şi care conţineaz teste scrise pe Facebook de „oameni care fac ceea ce presa a uitat să facă sau nu vrea să facă”. Primul text aparţine lui Adrian Rugină şi a fost scris în noiembrie 2014. Atât la Universitate, cât şi în Piaţa Constituţiei continuă să vină oameni, iar numărul protestatarilor creşte văzând cu ochii.

La Parlament protestatarii au scandat „Afară, afară, cu mafia din ţară”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, „Plecaţi cu toţii”, „Dizolvare, dizolvare”, „Singura soluţie, înc-o revoluţie” şi „Păcat, păcat, de sângele vărsat”. Un protestatar a fost luat cu ambulanţa. La această oră numărul protestatarilor depăşeşte 20.000.

Unii protestatari din Piaţa Constituţiei au escaladat gardul Palatului Parlamentului.Cei care au ajuns în fața Palatului Parlamentului au afișat un banner pe care scrie „De 26 de ani, furați prin rotație”, „Groparii României”.

Ei scandează „Parlament penal”, „Dizolvare”, „Plecați cu toții”, „Demisia”, „Hoții, hoții”.

Timişoara

Două mii de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Operei, din Timişoara şi au început să scandeze lozinci antiguvernamentale. Ei au purtat mai multe pancarte pe care scrie, între altele: „32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”. Proteste similare au loc şi în alte oraşe precum Cluj, Braşov, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Craiova şi Ploieşti.

Manifestanţii timişoreni au arborat în Balconul Operei un drapel uriaș pe care este inscripționat mesajul „Bunicii în război, părinții în Revoluție, acum e rândul nostru”. În plus, manifestanţii scandează „Nu doar demisii vrem, ci şi schimbare”, „Demonstrăm, ne implicăm, perseverăm”.

Protestatarii au pancarte cu mesaje prin care se cere aplicarea și respectarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, pe altele fiind scris: ‘Studenții cer dreptate’ sau ‘Jos criminalii!’.

Protestul este pașnic și a fost organizat în urma unui apel făcut pe rețelele de socializare în această dimineață.

Celor 800 de persoane care s-au adunat, iniţial, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, li s-au alăturat, pe parcursul marşului, mai mulţi oameni, astfel că în prezent numărul acestora depăşeşte 3.000.

Cluj-Napoca

După momentul de reculegere, ei au cântat Imnul național și au scandat sloganuri împotriva întregii clase politice. „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Parlamentul judecat pentru sângele vărsat’, „Clasa politică e sub orice critică’, „Vrem spitale, nu catedrale’, „București, nu uita, Clujul e de partea ta’, „Ole, ole, ole, Victor Ponta nu mai e’, „Parlament penal, marș la tribunal”, sunt câteva dintre scandările protestatarilor.

De asemenea, ei au purtat pancarte pe care se putea citi: „Corupția ucide’, „Corupția pericol de moarte’, „Uniți salvăm toată România’.

„Situația politică s-a schimbat. Unii ar spune că radical, eu aș spune că nu s-a schimbat chiar atât de mult, ci niște păpuși care erau în față vor fi date mai în spate și în locul lor vor fi puse altele. Problemele pe care le are societatea sunt aceleași. (…) Nu mai există revendicări clare, eventual vom descoperi dacă avem altele. Sunt revendicările acelea mai puțin spectaculoase care au existat dintotdeauna, să dispară corupția, un buget de 10% din PIB pentru sănătate. Probabil că unul dintre scopurile nedeclarate ale acestui miting este să ne asigurăm că această schimbare nu este doar de suprafață sau de formă’, a declarat Cornel Vâlcu, lector universitar, cel care a lansat pe rețelele de socializare apelul pentru mitingul de la Cluj, scrie Agerpres.

Iași

Peste 2 000 persoane au venit, miercuri seara, în Piața Unirii din Iași, pentru a-și arăta nemulțumirea față de clasa politică actuală. Protestatarii s-au mobilizat pe site-urile de socializare, cu mesaje precum: „Mi se pare foarte important să se ceară un Guvern tehnocrat”, „Ar trebui ca astăzi să dăm jos conducerea BOR”, „Impozitarea averilor Bisericii!!!”.

La eveniment și-au anunțat participarea, pe Facebook, aproximativ 1 000 de persoane în Piața Unirii, însă numărul lor este aproape triplu. După ce s-au întâlnit în Piața Unirii, protestatarii au început să mărșăluiască pe străzile din Iași.

Protestatarii strigă: „O nouă o putere în stat, cetățeanul implicat”, „Toate partidele aceeași mizerie”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”.

Constanţa

Peste 1.000 de protestatari participă, miercuri seară, la un marș organizat în zona centrală a Constanței, după ce, inițial, aproximativ 200 de oameni s-au strâns în fața sediului Prefecturii.

Aceștia scandează „Colectiv”, „Constanța”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”. Constănțenii prezenți la marș vor să își exprime solidaritatea cu protestatarii din capitală, în urma tragediei de la clubul „Colectiv”.

Oamenii au ieșit în stradă după ce și marți seară peste 100 de constănțeni au protestat pe platoul Prefecturii și au organizat un marș pe străzile orașului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.