A debutat „Sadoveniana”

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” este gazda unei noi ediții a „Sadovenienei”, manifestară culturală dedicată marelui scriitor nemțean, Mihail Sadoveanu.

Joi a fost inaugurată o expoziție de carte, cuprinzând ediții princeps și ediții rare din creația sadoveniană și periodice la care a colaborat Mihail Sadoveanu, toate din fondul de carte al bibliotecii, informează Agerpres.

Vineri, de la ora 13,00, în sala Cupolă va avea loc un simpozion dedicat operei lui Mihail Sadoveanu. Cu acest prilej, va susține o conferință profesorul universitar doctor Constantin Dram, de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’, din Iași, cu tema „Umorul și înțelepciunea la Mihail Sadoveanu”.

De asemenea, doctorul Constantin Cristian Bleoțu, din București, va prezenta un documentar despre ‘Mihail Sadoveanu în arhivele Radio România’, cu ilustrări din Fonoteca de Aur. Va fi lansat cu acest prilej și volumul ‘Personajul sadovenian. Tipologie și evoluție stilistică’ semnat de Constantin Cristian Bleoțu, prezentat de către scriitorii Adrian G. Romila și Emil Nicolae.

‘Genialitatea lui Mihail Sadoveanu nu mai trebuie demonstrată, nu o scade nici timpul, nici istoria.

Ceea ce trebuie să facem e să ne reconfirmăm noi înșine calitatea de cititori ai operei sadoveniene, să avem puterea și inspirația să ne regăsim în universul profund românesc din biblioteca pe care ne-a lăsat-o. Invitații noștri la manifestarea de vineri sunt împătimiți ai cuvântului și ai duhului sadovenian. Sper să avem suficiente locuri pentru publicul tânăr și mai puțin tânăr pe care îl așteptăm la manifestare’, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii nemțene.

Mihail Sadoveanu s-a născut pe 5 noiembrie 1880 la Pașcani și a murit pe 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamț.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.