Centru de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a finalizat centrul de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar, astfel încât perioada de timp necesară diagnosticării acestei afecțiuni s-a redus la maximum trei săptămâni, față de circa șase luni anterior, conform algoritmilor și metodelor pe care sistemul medical local le avea la dispoziție până acum.

Potrivit unui comunicat al institutului remis joi Agerpres, în urma implementării proiectului de modernizare și dotare cu infrastructură de cercetare pot fi realizate toate evaluările — pneumologică, bronhoscopică, imagistică, histologică, chirurgicală, funcțională, oncologică — necesare pentru depistarea acestei boli.

Investiția a fost realizată prin proiectul „Centru integrat de diagnostic precoce și management al cancerului bronho-pulmonar — INTEGRIS”, derulat pe o perioadă de 15 luni, începând cu 14 august 2014.”În România apar de obicei întârzieri în stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar din cauza accesibilității limitate la investigațiile necesare (bronhoscopie, tomografie computerizată), datorită trimiterii pacienților de la un centru la altul pentru completarea investigațiilor și absenței unei evaluări multidisciplinare a fiecărui caz (pneumologică, chirurgicală și oncologică). Este necesară și imperativă abordarea integrată, într-un centru coerent, a pacienților suspecți de cancer pentru scurtarea timpului până la diagnostic și indicația terapeutică corectă, ceea ce reușim să facem acum în cadrul institutului”, spune Irina Strâmbu, coordonatorul activității de cercetare din Institutul „Marius Nasta”, director al acestui proiect.

Ea a precizat că orice pacient suspect de cancer trimis la Institutul „Marius Nasta” poate beneficia de serviciile oferite.

„Aici, timpul de diagnosticare și evaluare corectă se scurtează la două — trei săptămâni. Astfel, se oferă pacientului șansa la cel mai bun tratament pentru cancerul pulmonar: operația. Orice întârziere poate permite bolii să avanseze, iar pacientul riscă să piardă momentul operator. Tratamentul citostatic nu oferă șanse de vindecare în absența operației”, a mai spus medicul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.