65 dintre răniții de la Colectiv, în stare critică!

0

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a precizat vineri că în spitalele din București mai sunt internate 127 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 65 în stare critică și gravă.

Șase dintre pacienții internați la Spitalul Floreasca, după ce au fost răniți în incendiul de acum o săptămână din clubul Colectiv, se află în stare critică, a declarat, vineri, dr. Rodica Ciolacu, medic primar medicină de urgență în cadrul unității medicale.

„Toți răniții care au fost internați au rămas internați la noi, sunt în continuare în Terapie Intensivă, cu stare generală extrem de gravă, șase dintre ei fiind în stare absolut critică. Se depun toate eforturile, prin măsuri complexe de terapie intensivă și prin măsuri care țin direct de chirurgia plastică, ca acești pacienți să fie menținuți în viață și evoluția lor să fie bună”, a spus ea.

De asemenea, aceasta a menționat că există o comisie multidisciplinară de medici din străinătate care evaluează pacienții din toate spitalele din București, internați în urma incendiului.”Vor hotărî pentru care din pacienți este oportun transferul, iar momentul transferului va fi hotărât tot de această comisie”, a mai spus ea.

Potrivit acesteia, există o echipă de medici turci care, de câteva zile, colaborează cu cei de la Secția de chirurgie plastică a Spitalului Floreasca. Evoluția pacienților internați la Spitalul de Urgență Floreasca este previzibilă, starea a cinci dintre cei șase critici fiind staționară, în timp ce a celui de-al șaselea este mult agravată, a declarat joi profesorul Ioan Lascăr.

„Evoluția pacienților este previzibilă. Cei șase pacienți care au fost încadrați în eșalonul pacienților critici au o evoluție oarecum diferită, cinci dintre ei sunt staționari, chiar o tendință ușor pozitivă. Un singur caz este într-o stare mult agravată, în sensul că plămânul, așa cum era de așteptat, dă semne de suferință majoră după trauma termică și inhalarea de gaze toxice. Are și o suprafață de arsură de 65%, este un bolnav critic cu o evoluție extrem de gravă în prezent”, a spus Lascăr.

Trei pacienți de la Spitalul Militar ar putea fi transportați în Belgia, dacă familiile își dau acordul
Trei dintre persoanele rănite în incendiul din clubul Colectiv, internate la Spitalul Militar, ar putea fi transportate la un spital din Belgia, în cazul în care familiile lor vor fi de acord.

„În cursul zilei de ieri, o echipă de medici militari de la Spitalul Militar din Bruxelles a venit însoțită de alți medici desemnați de către SMURD și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale să evalueze și în spitalul nostru și în celelalte spitale care au pacienți cu arsuri, dacă pot fi sau nu transportați sau dacă beneficiază de un ajutor suplimentar, având în vedere că ar putea fi transportați în Belgia. Din câte am vorbit cu dânșii, ieri, în cadrul Spitalului Militar din Bruxelles, există o unitate specializată în arsuri, cu 50 de paturi”, a precizat, vineri, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Florentina Ioniță Radu.

Ea a adăugat că, în total, medicii militari din Bruxelles pot prelua de la spitalele din București patru pacienți în stare foarte gravă și patru în stare mai puțin gravă. Însă, în ceea ce privește strict Spitalul Militar ”Carol Davila” pot fi preluați doi pacienți în stare foarte gravă și unul dintre pacienții în stare mai ușoară.

Pentru a fi transportați în Belgia, este însă nevoie de acceptul familiei, care a fost informată asupra riscurilor pe care le implică drumul, dar și asupra avantajelor pe care le presupune un tratament individualizat, într-un centru special pregătit în acest sens. „Transportul presupune un risc, transportul se va face cu avioanele Spartan ale Ministerului Apărării Naționale, care vor fi pregătite în acest sens”, a spus aceasta.

Ea a mai precizat că în decurs de o oră vor fi stabiliți pacienții care urmează să fie transportați, dar a subliniat că decizia este greu de luat, deoarece evoluția pacienților poate fi imprevizibilă. Potrivit acesteia, statul român va suporta costul transportului în Belgia, urmând ca pacienții să fie însoțiți și de un medic român. „Dacă vor rămâne aici, avem un protocol și suntem pregătiți pentru băiatul care este student la Politehnică, să facem și pentru el grefe, pentru că are suprafață de unde se poate face autogrefă. Pentru domnișoara arhitect, suntem pregătiți cu piele artificială, pentru că ea nu are suprafață pentru grefare. Dar peste o oră, să stabilim exact ce se va întâmpla”, a precizat Florentina Ioniță Radu.

De asemenea, șeful Secției de chirurgie plastică, Bogdan Marinescu, a declarat că doi pacienți aflați în stare gravă urmau să fie operați în cursul acestei zile, dar că intervenția a fost amânată, în eventualitatea că familiile acestora vor dori să fie duși în Belgia. „Dintre cei opt pacienți care au avut nevoie de tratament chirurgical mai agresiv, în primele 12 ore (…) toți au beneficiat de intervenții chirurgicale. Dar șase dintre ei, care au avut nevoie de excizia completă a țesuturilor devitalizate, afectate mai grav de arsură, au fost toți excizați și grefați. Sunt în număr de șase. Doar doi dintre ei, cei mai gravi, care au fost instabili hemodinamic, au rămas de grefat pentru azi. Având în vedere vizita care a fost făcută ieri de echipa de medici militari din Belgia, împreună cu familiile acestora, am hotărât temporizarea acestor intervenții chirurgicale pentru că sunt intervenții majore, în care pe de o parte noi excizăm țesuturile devitalizate, pe de altă parte, traumatizăm țesuturi care nu sunt afectate pentru a preleva de acolo grefe de piele”, a precizat el.

Tânăra din Italia și cetățeanul român internați la Spitalul SRI „Dr. Agrippa Ionescu” în urma incendiului din clubul Colectiv, aflați în stare gravă cu risc vital major, vor fi transferați la un spital din Olanda, a anunțat vineri SRI pe Facebook. Aparținătorii și-au dat acordul pentru transfer, precizează sursa citată.

Alți doi pacienți români sunt stabili hemodinamic și respirator, având o evoluție favorabilă, se arată în postarea citată. Inițial, după accident, la Spitalul SRI au ajuns șapte persoane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.