Obama vrea să închidă Guantanamo. Republicanii se opun!

Președintele Barack Obama ar putea decide să evite Congresul pentru a închide centrul de detenție de la Guantanamo, una din promisiunile de campanie care se lovește de refuzul republicanilor de a transfera prizonieri pe teritoriul american, relatează AFP.

Casa Albă va prezenta în curând membrilor Congresului un nou plan — anunțat de multă vreme — pentru a închide acest centru de detenție extrem de controversat, creat în urmă cu 13 ani pe insula Cuba după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Situația se anunță de acum foarte complicată. „Cred că prizonierii de la Guantanamo trebuie să rămână la Guantanamo”, a atras atenția miercuri republicanul Paul Ryan, noul președinte al Camerei Reprezentanților. Republicanii controlează ambele Camere ale Congresului de la Washington.

Întrebat joi în legătură cu calea pe care Barack Obama intenționează să o urmeze pentru a-și respecta promisiunea înainte de a părăsi Casa Albă în ianuarie 2017, purtătorul său de cuvânt, Josh Earnest, a răspuns că, până în acest stadiu, prioritar este „să lucrăm cu Congresul”.

„Însă nu voi exclude nicio opțiune”, a adăugat el. Fără să se refere explicit la posibilitatea de a recurge la decretul prezidențial, Josh Earnest a subliniat că președintele va face „tot ce îi stă în putință pentru a obține progrese legate de această prioritate a securității naționale”.

Chestiunea marjei exacte de manevră a președintelui american face obiectul unor intense speculații. „Juriștii vor trebui să tranșeze această problemă”, a menționat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Executivul de la Washington reamintește insistent că numeroase persoane condamnate pentru terorism se află în prezent încarcerate pe teritoriul american și consideră că, în consecință, argumentele folosite de republicani sunt nefondate. „Ideea potrivit căreia acest lucru nu poate fi făcut în condiții corespunzătoare de securitate nu rezistă la proba realității”, a subliniat Josh Earnest, citând mai ales cazul lui Zacarias Moussaoui care a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pentru complicitate în atentatele de la 11 septembrie.

Barack Obama, care a reafirmat fără încetare această promisiune de campanie în cursul celor două mandate ale sale, consideră lipsit de sens „să cheltuiești trei milioane de dolari pe prizonier pentru a păstra o închisoare pe care lumea o condamnă și pe care teroriștii o utilizează pentru a recruta”.

În prezent, la Guantanamo se mai află 112 deținuți, față de aproape 700 în 2003, mai scrie AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.