Variantele lui Iohannis: anticipate sau guvern tehnocrat!

0

Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa soluţia pentru criza politică la sfârşitul săptămânii viitoare, după noi consultări cu partidele. „Concluzia mea după prima runda de consultări e că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi sa discute despre alegeri anticipate, majoritatea liderilor sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a finalizat prima rundă de negocieri cu partidele politice şi societatea civilă. „Este nevoie de o schimbare a întregii clase politice, nu este suficientă o simplă schimbare de Guvern. Am primit propuneri oneste, le voi prezenta şi partidelor politice. Voi merge în Piaţa Universităţii, dar nu voi anunţa nici ora, nici data pentru că nu vreau să fac din asta un eveniment mediatic”, relatează Romaniatv.net.

Klaus Iohannis a remarcat deschiderea partidelor şi faptul că niciun partid nu a venit cu o propunere de premier: „Majoritatea vor alegeri anticipate, guvern tehnocrat, nimeni nu vrea guvern politic, este o noutate. Aceste concluzii trebuie în continuare discutate şi negociate, indiferent de ce variantă vom alege, guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. Partidele trebuie să se înţeleagă pe un program minimal, buget, spitalele, şcolile etc, acestea trebuie convenite de partide. Voi convoca o nouă rundă de negocieri şi poate la sfîrşitul săptămânii viitoare voi veni cu o soluţie în faţa publicului”.

Declaraţiile preşedintelui: 

– Am terminat prima rundă de consultări. De data aceasta consultările au avut un specific aparte, pentru că au participat reprezentanţi ai societăţii civile.

– Această ultimă întâlnire a fost una foarte bună. Oamenii au venit cu idei, cu concepte gândite, abordări, care pentru mine, în această etapă, sunt de un real folos. Voi prelua aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice.

– Toţi aşteaptă să vină în faţă politicieni noi, care nu au avut nimic de a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal.

– Am primit invitaţia de a merge în piaţă şi le-am spus că voi merge, dar voi merge fără să anunţ înainte.

– Toată lumea a înţeles că este mai mult decât o schimbare de guvern. Toată lumea aşteaptă mai multă curăţenie, mai multă seriozitate, mai multe soluţii.

– Am constatat că nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru, ceea ce este o noutate în politica românească. Nu au venit cu idei fixe, toţi au venit cu deschidere spre soluţii care sunt aşteptate, dar şi dorite.

– O singură rundă de consultări, de data aceasta, nu este suficientă, pentru că situaţia este una specială. A veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări.

– Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru.

– Indiferent de cum vom merge mai departe, este clar că trebuie să ne aplecăm asupr aunui program minimal. Ce trebuie făcut în perioada următoare: guvernul, spitalele, bugetul. Acest lucru trebuie discutat cu partidele politice.

– Sper ca la sfârşitul săptămânii viitoare să am o concluzie finală.

Declaraţiile de presă au loc după ce au fost finalizate discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile, care au fost chemaţi la consultări, în premieră, în vederea desemnării viitorului prim-ministru al României, după depunerea mandatului de către Victor Ponta.

Vineri, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR şi ALDE, după ce joi s-a consultat cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară în vederea găsirii unei soluţii, după demisia Cabinetului Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.