Zilele Culturii Sefarde, la București

Share:

Instituto Cervantes din București  și Centrul de Studii  Israeliene “Goldstein Goren” al Facultății de Științe Politice – Universitatea București, cu sprijinul Ambasadei Spaniei  în România, organizează în perioada 9-12 noiembrie, cea de-a doua ediție a Zilelor Culturii Sefarde la București.

Invitat special: José Antonio Lisbona – politolog, istoric, jurnalist, curator al expozițieiMai presus de datorie: răspunsul umanitar al Serviciului pentru Afaceri Externe al Spaniei față de Holocaust”, expoziție care face parte din programul Zilelor Culturii Sefarde și va fi  vernisată în data de 12 noiembrie, precedată de o conferință susținută de José Antonio Lisbona.

Expoziția este organizată de Ambasada Spaniei în România și de Instituto Cervantes din București, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării al Spaniei.

Parteneri: Asociația Idee, Federația Comunităților Evreiești din România, Fundația Calea Victoriei.

Evenimentele care alcătuiesc  Zilele Culturii Sefarde vor avea loc în Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38) după următorul program:

Luni, 9 noiembrie, ora 18:30– Inaugurarea Zilelor Culturii Sefarde

·         Esmeralda,  de Alexandru Vona – fragmente de lectura în interpretarea actorului Tache Florescu

·         Masa rotundă: Bucureștiul Sefard, moderator Felicia Waldman

Participă: Mihail Caffe, Anca Ciuciu Tudorancea, Anca Halfon Mircea, Irina Cajal Marin

Limba: româna.

Marţi, 10 noiembrie, ora 18:30

·         Concert: Bucharest Klezmer Band

Miercuri, 11 noiembrie, ora 18:30

·         Proiectia filmului El Ángel de Budapest ( regia Luis Olivero,Spania, 2011, v.o, spaniolă, subtitrare română)

Joi, 12 noiembrie, ora 18:30

·         Conferinţa  Răspunsul umanitar al Spaniei față de evreii sefarzi în timpul

Holocaustului: Ambasadorii Rojas și Barzanallana, susținută de istoricul José Antonio Lisbona. Evenimentul are loc cu traducere simultană.

·         Vernisajul expozitiei  ”Más allá del Deber. La respuesta del Servicio Exterior de

España frente al Holocausto” (“Mai presus de datorie. Răspunsul umanitar al Serviciului de Afaceri Externe al Spaniei fata de Holocaust”), Curator José Antonio Lisbona.

José Antonio Lisbona Martín (Barcelona, 1961) licențiat în Științe Politice al Universității Complutense din Madrid, Master în Relații Internaționale al Universității Sorbona din Paris. Jurnalist cu experiență de mai bine de 25 de ani, a colaborat cu numeroase publicații și mass media naționale și internaționale printre care menționămziarele La Vanguardia și El País, apoi agenția EFE, Televiziunea Spaniolă și Radio France Internationale.

Ca specialist și cercetător în domeniul evreilor în secolul XX în Spania, în relațiile dintre Spania și Israel și  lumea arabă, precum și în Politică Externă Spaniolă, este autor a trei volume de cercetare: “Retorno a Sefarad. La política de España hacia sus judíos en el siglo XX” (Întoarcerea la sefarad. Politica Spaniei față de evreii săi în Secolul XX, 1993), “Samuel Hadas. Embajador de Israel al Servicio de la Paz” (2011) / Samuel Hadas. Ambasador al Israelului în slujba Păcii” șiEspaña-Israel. Historia de unas Relaciones Secretas”(2002) /Spania-Israel. Istoria unor relații secrete”, pentru acesta din urmă fiind laureat la Ierusalim cu Premiul Samuel Toledano în anul 2001.

De asemenea, este co-autor în multe lucrări colective de cercetare precum: “La Libertad Religiosa en España y las Comunidades Judías”  – Libertatea religioasă în Spania și Comunitățile Evreiești (2010), “Israel Siglo XXI”  / Israel Secolul XXI (2011), “Palabras para un reencuentro” (2006) / Cuvinte pentru o reîntâlnire, “España e Israel. Veinte años después” (2007) / Spania și Israel. Douăzeci de ani mai târziu, “Los judíos en la España Contemporánea” (2000) / Evreii în Spania contemporană, “La especificidad de las migraciones judías de Marruecos a España (1956-1970” (1996) /  Specificul migrațiilor evreilor din Maroc în Spania în perioada 1956 / 1970.  

În ianuarie 2012 i se acordă Premiul “Samuel Hadas, a la Amistad España-Israel” alături de Președinții Felipe González și José María Aznar, de Jordi Pujol,Esperanza Aguirre și de alți intelectuali și politicieni spanioli de seamă.

Este Membru al Consiliului Asesor al Centrului Sefarad-Israel, organism dependent de Ministerul pentru Afaceri Externe și Cooperare al Spaniei și, de asemenea, este membru fondator al Society for Sefardic Studies, parte a The Mandel Institute of Jewish Studies a Universității Ebraice din Ierusalim. Face parte din Catedra Spania-Israel a Universității Juan Carlos I din Madrid unde predă discipline precum Istoria Evreilor în Spania Contemporană și Politica Externă a Spaniei cu privire la Orientul Mijlociu.

În ultimii ani, la însărcinarea Ministerului pentru Afaceri Externe și Cooperare al Spaniei, a efectuat o exhaustivă cercetare istorică al cărei obiectiv a fost acela de a oferi o viziune globală asupra atitudinii pe care au avut-o față de Holocaust Misiunile Diplomatice ale Serviciul pentru Afaceri Externe Spaniol și diplomații la fiecare dintre posturile în care se aflau destinați în Europa în perioada respectivă. Cercetarea a condus la obținerea de date extrem de importante cu privire la numărul de vieți salvate de la deportare și exterminare de către diplomația spaniolă, a făcut dovada răspunsului umanitar de excepție și a permis recuperarea muncii și efortului acestor diplomați, omagiind astfel curajul și strădania lor. Rezultat al acestor studii este expoziția “Más Allá del Deber. La Respuesta humanitaria del Servicio Exterior frente al Holocausto”  / Mai presus de datorie: răspunsul umanitar al Serviciului pentru Afaceri Externe al Spaniei, al cărei curator a fost José Antonio Lisbona, precum și volumul omonim care urmează să fie publicat, chiar acum la începutul lunii decembrie și în care vor fi expuse toate rezultatele exhaustivelor cercetări efectuate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.