25 de aleși locali, în vizorul ANI

Agenția Națională de Integritate a anunțat vineri că a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese, fals în declarații sau infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție,în cazul a 25 de aleși locali.Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat vineri că a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese, fals în declarații sau infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, în cazul a 25 de aleși locali.

Printre cei vizați se numără președintele Consiliului Județean Satu Mare, Mihai Adrian Ștef, suspectat de conflict de interese penal și infracțiuni asimilate celor de corupție.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, a participat la vizarea/ semnarea/ aprobarea mai multor documente prin care s-a obținut un folos patrimonial în valoare de 1.233.380,92 lei de către SC Folda Security România, societate în cadrul căreia a deținut calitatea de asociat și funcția de administrator. Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție — Serviciul teritorial Oradea în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese (…) și a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”, se arată într-un comunicat al ANI transmis vineri Agerpres.

În plus, la data de 21 martie 2014, ANI a constatat faptul că Ștef s-a aflat în stare de incompatibilitate, ca urmare a deținerii simultane de funcții și calități, contrar prevederilor legale.

ANI a mai constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă sau indicii privind posibila săvârșire a unor infracțiuni în cazul a opt primari, nouă viceprimari, un consilier județean, cinci consilieri locali și un fost consilier local.

În cazul primarului orașului Buftea, Gheorghe Pistol, s-a constatat existența unor suspiciuni de conflict de interese penal.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta a semnat un contract de asistență juridică și un număr de nouă acte adiționale încheiate între Primăria orașului Buftea și SCP Vlad, Minea, Cenușe și Asociații — SCA, prin care s-a obținut un folos patrimonial în cuantum de 277.320 de lei pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură. Persoana evaluată a încheiat, în calitate de persoană fizică, contracte de asistență juridică în vederea reprezentării în instanță cu SCP Vlad, Minea, Cenușe și Asociații — SCA”, se arată în comunicat.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

În cazul lui Varga Attila, primarul comunei Estelnic din județul Covasna, ANI a constatat că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 — 3 octombrie 2014, întrucât a deținut simultan funcția de primar și funcția de administrator al unei societăți comerciale. În aceeași situație se află și Lukacs Robert, primarul comunei Lemnia din județul Covasna, întrucât din 13 iunie 2012 deține simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică.

Tot în incompatibilitate se află alți patru edili din județul Covasna. Este vorba de primarul comunei Sânzieni, Balogh Tibor, primarul comunei Dalnic, Bartok Ede Otto, primarul comunei Chinchiș, Santa Gyula, și primarul comunei Mereni, Molnar Istvan, care în paralel cu funcția administrativă au avut sau au calitatea de comerciant sau persoană fizică autorizată.

În cazul primarului comunei clujene Cașeiu, Silviu Boldor, ANI a constatat existența conflictului de interese administrativ și penal.

„În calitate de primar, Boldor Silviu a aprobat și semnat mai multe documente privind reluarea activității și promovarea într-o funcție superioară a soției acestuia, Boldor Anca Viorica, în cadrul primăriei comunei Cașeiu. Totodată, Boldor Silviu a aprobat și semnat documentele prin care angajații instituției, printre care și soția acestuia, au primit un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, se menționează în comunicatul ANI.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

Inspectorii de integritate au mai constatat starea de incompatibilitate a patru viceprimari. Este vorba despre viceprimarul orașului Năsăud, Niculai Gaitan, viceprimarul comunei bihorene Diosig, Constantin Sabău, viceprimarul comunei ialomițene Maia, Constantin Sabău, și viceprimarul comunei arădene Cermei, Sever-Ioan Borha, care în paralel cu funcția administrativă au avut sau au calitatea de administrator sau membru în consiliul de administrație al unor societăți comerciale.

În cazul lui Sever-Ioan Borha, la acuzația de incompatibilitate se adaugă și cea de fals în declarații, întrucât în declarațiile de interese depuse în perioada 2010 — 2014, în exercitarea mandatelor de viceprimar, nu a menționat nici deținerea funcției de administrator unic al SC Agriborha Land SRL și nici deținerea calității de asociat la această societate comercială.

Tot în incompatibilitate au fost găsiți viceprimarii orașelor Piatra Olt și Potcoava, Robert Munteanu și Dana-Constantina Păuna, precum și cei ai comunelor Colonești, Bărăști și Babiciu, Florin Miu, Dumitru Tudosie și respectiv Petrică Andrei Adam. În cazul celor cinci viceprimari din județul Olt s-a constatat că, în paralel cu funcția administrativă, au avut sau au calitatea de administrator, membru în adunarea generală a acționarilor sau salariat în cadrul unor societăți sau instituții.

În cazul lui Florin Miu, la acuzația de incompatibilitate se adaugă și cea de fals în declarații, întrucât în declarațiile de interese depuse în perioada 2010 — 2014, acesta nu a menționat deținerea calității de persoană fizică autorizată.

Inspectorii de integritate au mai constatat că Sabin Cornoiu se află în incompatibilitate începând cu data de 24 aprilie 2014, întrucât exercită simultan funcția de consilier județean și funcția de director în cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean Gorj.

De nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților sunt acuzați și patru consilieri locali. Este vorba de Cristian Ursu (comuna Poienești, județul Vaslui), Horațiu Teodor Zagan (municipiul Câmpina, județul Prahova), Lenuța Ene (comuna Vidra, județul Vrancea) și Hristu Raftu (orașul Ovidiu, județul Constanța).

Nemeth Attila, consilier local din comuna Vînători, județul Mureș, este suspectat de conflict de interese administrativ și penal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.