Bucureştenii „vor avea căldură la iarnă”

0

Căldura nu va fi oprită în această iarnă în Bucureşti, dă asigurări ministrul în exerciţiu al energiei, Andrei Gerea, pe fundalul neînţelegerilor dintre RADET, furnizorul de agent termic, şi ELCEN, producătorul.

Ministrul Gerea a cerut într-un comunicat de presă responsabilitate pentru a nu fi alarmată inutil populaţia.

Vineri după-amiază, reprezentanţii RADET anunţau ca iminentă sistarea căldurii şi a apei calde, în vreme ce ELCEN susţinea că situaţia s-a rezolvat temporar. Cele două părţi sunt prinse într-un cerc vicios, RADET datorează sute de milioane de lei ELCEN-ului, iar cei din urmă sunt şi ei datori marilor companii producătoare de gaze naturale, inclusiv ROMGAZ.

Primarul general interimar Ștefănel Marin a declarat pentru postul nostru de Radio că a semnat documentele pentru alocarea a 90 de milioane de lei, reprezentând subvenția pe luna decembrie pentru a putea plăti o parte din datoria RADET către ELCEN, transmite reporterul RRA Atena Teognoste.

Ștefănel Marin spune că această sumă va ajunge doar pentru 2 săptămâni ca ELCEN să-și plătească principalii furnizori de gaze naturale.În acest timp va fi convocat Consiliul General al Municipiului Bu curești pentru a aproba un împrumut de la Trezorerie în valoare de 260 de milioane de lei, pe o perioadă de 20 de ani sumă care va reprezenta un efort important pentru bugetul municipalității.

Cu toate acestea, edilul șef spune că acest efort financiar nu va stinge datoria istorică dintre RADET și ELCEN și nu va fi suficientă pentru a trece cu bine peste iarna 2015-2016.

Ștefănel Marin a mai declarat că singura soluție pentru a rezolva problema datoriilor dintre ELCEN și RADET este pe de o parte ca Guvernul să aloce o sumă sub formă de ajutor pentru combustibil, iar pe de altă parte să aprobe memorandumul privind fuzionarea dintre RADET cu ELCEN.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.