Hunor: E nevoie de un compromis din partea partidelor

Share:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Cluj, că evenimentele din ultima săptămână „pot să schimbe radical relațiile politice din această țară” și „este nevoie de un compromis din partea partidelor politice care trebuie să accepte că nu lupta pentru putere este cea mai importantă”.

Liderul UDMR susține că, de data aceasta, soluțiile trebuie să țină cont de doleanțele și nemulțumirile societății, de așteptările ei, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că în România există un sistem de instituții democratice.

„Evenimentele din ultima săptămână, ne place sau nu ne place, pot să schimbe radical relațiile politice din această țară. Trebuie să înțelegem și să vedem aceste lucruri în mod foarte clar. Cu toții trebuie să înțelegem acest lucru, mai ales aceia care se ocupă zi de zi, ca profesie, de aceste lucruri. Trebuie să înțelegem că aceste lucruri au avut niște preliminarii, niște antecedente și putem să anticipăm de pe acum că aceste evenimente vor avea consecințe foarte serioase”, a declarat Kelemen Hunor, de la tribuna Consiliului Reprezentanților Unionali, întrunit sâmbătă la Cluj.

Liderul UDMR a afirmat, în continuare, că este evident că era post-comunistă se încheie și o nouă etapă începe în România, iar societatea are nevoie de o schimbare de paradigmă.

„Societatea reacționează în mod foarte nervos, este vorba despre acei nervi care se exprimă, acei oameni au ieșit în stradă, sunt oameni revoltați și acele sentimente de revoltă pot foarte ușor să degenereze și totul se pare a fi, din această prismă, alb sau negru. Acest lucru nu este bine, nu putem clădi o societate pe aceste sentimente. Trebuie să sprijinim acele sentimente bune care urmează să schimbe în bine societatea. Trebuie să muncim pentru a face din România și societatea românească una mai bună”, a spus Kelemen Hunor, care a subliniat, în discursul său, că este evident faptul că asistăm la o criză socială profundă și nu doar la o criză guvernamentală, care ar fi putut fi rezolvată prin soluții politice.

Hunor a vorbit și de necesitatea unui contract cu societatea pentru sprijinirea, cu prioritate, a Educației și Sănătății, domenii necesare bunei funcționari a comunității. Totodată, liderul UDMR a reluat și ideea alegerilor anticipate și comasarea alegerilor locale de anul viitor cu cele parlamentare. De asemenea, liderul UDMR a vorbit de necesitatea concentrării în viitorul apropiat pe desemnarea unui Guvern care să rezolve o serie de probleme stringente pentru România, precum bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor.

„Este nevoie de un compromis din partea partidelor politice care trebuie să accepte că nu lupta pentru putere este cea mai importantă. Este pe plan secundar sau nici nu contează, pentru că în momentul de față trebuie să avem un Guvern care trebuie să stea în fruntea țării. Să avem un Guvern democratic, un premier care să-și aleagă membrii cabinetului, să pregătească bugetul pe 2016, să gestioneze și problematica legii electorale și să pregătească alegerile pentru anul viitor”, a mai spus liderul UDMR.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.