SUA vor contracara orice agresiune a Rusiei

Share:

Statele Unite își adaptează „postura operațională” pentru a contracara orice „agresiune” a Rusiei, a declarat sâmbătă secretarul american al apărării Ashton Carter, citat de AFP.

„Ne adaptăm postura operațională și planurile noastre de urgență în activitatea pe care o facem — noi înșine și cu aliații noștri — pentru a descuraja Rusia de o agresiune și a contribui la reducerea vulnerabilității aliaților și partenerilor noștri”, a afirmat Carter la un forum pe probleme de apărare în California.

Șeful Pentagonului a precizat că Washingtonul își modernizează arsenalul nuclear și investește în mijloace high-tech, cum ar fi dronele, bombardierele cu rază lungă de acțiune, laserele, tunurile electromagnetice și războiul electronic.

Carter a făcut aluzie la noi mijloace militare „surprinzătoare”, adăugând că „nu le poate descrie acum”, notează France Presse. În plus, „ne actualizăm și perfecționăm planurile de descurajare și apărare ținând cont de schimbarea comportamentului Rusiei”, a adăugat Carter în timpul acestui forum la biblioteca Ronald Reagan în Simi Valley.

Printre altele, șeful Pentagonului a declarat că Statele Unite sunt „profund preocupate” de riscul unui „conflict” în Marea Chinei de Sud din cauza revendicărilor teritoriale în această zonă ale mai multor state, începând cu China. „Statele Unite împărtășesc preocuparea profundă a aproape întregii lumi din regiune față de ritmul revendicărilor teritoriale în Marea Chinei de Sud”, a spus Carter la forumul din California.

Înaltul responsabil american s-a declarat preocupat de „perspectivele unei militarizări crescute și de potențialul ca aceste activități să mărească riscul unor calcule greșite sau de conflict între statele având revendicări”.

China revendică drepturile asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, unde unele zone sunt de asemenea disputate de Vietnam, Malaezia, Filipine și sultanatul Brunei, amintește AFP.

Statele Unite au provocat nemulțumirea Chinei trimițând la 28 octombrie un distrugător american în apropierea insulelor artificiale construite de Beijing în arhipelagul Spratlys.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.